Slovenija
1 ogledov

Za odpadke nova pravila

Štefan Velečič, direktor komunale (v ospredju), je povedal, da bodo občani dobil Žurnal24 main
Trebanjska komunala mora zaradi uskladitve slovenske zakonodaje z evropsko spremeniti odlok o ravnanju s komunalnimi odpadki. Cilj: Na deponiji odložiti le 28 odstotkov zdajšnjih odpadkov.

Zdajšnji odlok o ravnanju s komunalnimi odpadki, ki velja za občine Trebnje, Šentrupert in Mokronog - Trebelno, ni v skladu z zadnjo slovensko okoljsko zakonodajo in direktivo Evropske unije, zato morajo sprejeti novega, je povedal Štefan Velečič, direktor Komunale Trebnje.

 

Navodila za odlaganje

Zloženka. Pripravljajo jo v trebanjski komunali. Občani jo bodo dobili v roku enega meseca in bo poučne vsebine, saj bo imela nazorno predstavljen sistem ločenega zbiranja odpadkov z osnovnimi definicijami in razlagami, kam kateri odpadki spadajo.

Tedenski odvoz
˝Občani so do zdaj odpadke zbirali in odlagali v en zabojnik. Po navadi so bili to mešani odpadki,˝ je izpostavil Velečič. Nov odlok, ki so ga v prvi obravnavi že sprejeli vsi trije občinski sveti, pa prinaša nova pravila za ravnanje z odpadki. ˝Na podlagi sprejetega odloka bomo začeli odpadke odvažati vsak teden, in sicer vsak teden biorazgradljive odpadke, vsak drug teden pa enkrat embalažo, ki bo zbrana v rumenih vrečah ali zabojnikih pred bloki, in enkrat ostanke komunalnih odpadkov,˝ je pojasnil direktor.

Odlok je nujen

Šentrupertski župan Rupert Gole je prepričan, da je sprejetje odloka nujno. ˝Naš planet je samo eden in morda je že pozno, da se odločimo za bistveno doslednejše ravnanje z odpadki,˝ je izpostavil. So pa imeli v tamkajšnjem odboru za okolje in prostor nekaj pomislekov glede dolžine in razumljivosti odloka. ˝Dogovorili smo se, da se bomo sestali s pripravljalko odloka in direktorjem komunale, da ga od člena do člena še enkrat pregledamo in mu na naslednji seji damo zeleno luč,˝ je še pojasnil Gole.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.