Za ošpicami zbolela dojenčica

Foto: EPA
Foto: EPA
Prebivalce občin Idrija in Cerkno zaradi primerov ošpic pozivajo k cepljenju.
Oglej si celoten članek

Zdravstveni dom Idrija je prebivalce občin Idrija in Cerkno obvestil, da so se na območju pojavile ošpice. "Ker je stanje precepljenosti proti ošpicam v populaciji vprašljivo, lahko pričakujemo pojave novih primerov obolelih," so zapisali na spletni strani.

Zbolele je dojenčica, ki naj bi se okužila v Avstriji. V nekaj urah po potrditvi suma so o tem obvestili vse, za katere so sklepali, da bi lahko bili v stiku z obolelo osebo. Glede ukrepov so bili v stiku z NIJZ.

Marta Grgič Vitek je na današnji novinarski konferenci, sicer namenjeni osveščanju o nevarnostih klopnega menigoencefalitisa, pojasnila, da je vključno z idrijskim primerom letos za ošpicami v Sloveniji zbolelo 14 oseb.

Sedem od njih je okužbo preneslo iz tujine, je še pojasnila Grgič Vitkova in dodala, da se od medicinske sestre na pediatrični kliniki ni okužil nihče. V zvezi s tem primerom je bilo sicer obravnavanih okoli 500 oseb, cepljenih pa okoli sto, med njimi veliko predšolskih otrok, ki so prejeli do sedaj po le en primerek. Otroci so s prvim odmerkom cepljenih med 12. in 18. mesecem, z drugim pa pred vstopom v šolo, tako do pred vstopom v šolo ne bodo še enkrat cepljeni.

PREBERITE ŠE:

- Ostanite doma in se posvetujte z zdravnikom

- Okužena medicinska sestra je noseča

Starejše od 30 let pozivajo, da preverijo, ali so bili cepljeni proti ošpicam. Če niso bili cepljeni ali podatka o cepljenju proti ošpicam nimajo, v zdravstvenem domu svetujejo cepljenje z dvema odmerkoma v presledku enega meseca. Če so bili cepljeni z enim odmerkom cepiva pa, da se cepijo le enkrat.

Podatke o tem, ali je nekdo bil cepljen, dobimo v cepilni knjižici (rumena ali bela) ali pri izbranem zdravniku. Z njim se tudi dogovorimo za cepljenje, če je to potrebno. Za odrasle je cepljenje proti ošpicam samoplačniško in stane 12 evrov za en odmerek.

Več o ošpicah in drugih zdravstvenih tematikah lahko preberete na forumih med.over.net.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.