Slovenija
30 ogledov

Za ošpicami zbolela dojenčica

Ošpice EPA
Prebivalce občin Idrija in Cerkno zaradi primerov ošpic pozivajo k cepljenju.

Zdravstveni dom Idrija je prebivalce občin Idrija in Cerkno obvestil, da so se na območju pojavile ošpice. "Ker je stanje precepljenosti proti ošpicam v populaciji vprašljivo, lahko pričakujemo pojave novih primerov obolelih," so zapisali na spletni strani.

Zbolele je dojenčica, ki naj bi se okužila v Avstriji. V nekaj urah po potrditvi suma so o tem obvestili vse, za katere so sklepali, da bi lahko bili v stiku z obolelo osebo. Glede ukrepov so bili v stiku z NIJZ.

Marta Grgič Vitek je na današnji novinarski konferenci, sicer namenjeni osveščanju o nevarnostih klopnega menigoencefalitisa, pojasnila, da je vključno z idrijskim primerom letos za ošpicami v Sloveniji zbolelo 14 oseb.

Sedem od njih je okužbo preneslo iz tujine, je še pojasnila Grgič Vitkova in dodala, da se od medicinske sestre na pediatrični kliniki ni okužil nihče. V zvezi s tem primerom je bilo sicer obravnavanih okoli 500 oseb, cepljenih pa okoli sto, med njimi veliko predšolskih otrok, ki so prejeli do sedaj po le en primerek. Otroci so s prvim odmerkom cepljenih med 12. in 18. mesecem, z drugim pa pred vstopom v šolo, tako do pred vstopom v šolo ne bodo še enkrat cepljeni.

PREBERITE ŠE:

- Ostanite doma in se posvetujte z zdravnikom

- Okužena medicinska sestra je noseča

Starejše od 30 let pozivajo, da preverijo, ali so bili cepljeni proti ošpicam. Če niso bili cepljeni ali podatka o cepljenju proti ošpicam nimajo, v zdravstvenem domu svetujejo cepljenje z dvema odmerkoma v presledku enega meseca. Če so bili cepljeni z enim odmerkom cepiva pa, da se cepijo le enkrat.

Podatke o tem, ali je nekdo bil cepljen, dobimo v cepilni knjižici (rumena ali bela) ali pri izbranem zdravniku. Z njim se tudi dogovorimo za cepljenje, če je to potrebno. Za odrasle je cepljenje proti ošpicam samoplačniško in stane 12 evrov za en odmerek.

Več o ošpicah in drugih zdravstvenih tematikah lahko preberete na forumih med.over.net.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.