Za posek smešna kazen

Brez dovoljenja. Če se posameznik loti drevesa na javni površini, mu grozi le 50 evrov kazni.
Oglej si celoten članek
            100
evrov je globa za posameznika, ki svojemu psu dovoli kopanje v fontani. To je dvakrat več kot za poškodbo drevesa.

Približno dvajset smrek ob Regentovi cesti je neznanec z okoli šestih metrov skrajšal na dober meter, zaradi česar je s ceste zdaj bolje viden oglas, ki stoji na travniku. Smreke stojijo na zemljišču Mestne občine Ljubljana (MOL), ki poseka ni naročila, prav tako pa kakršnokoli poseganje ali naročilo zanikajo v podjetju Europlakat, ki je lastnik oglasnega panoja.

Storilca niso našli
"S tem nimamo nič, prav tako nimamo informacij, kdo naj bi ta posek naročil oziroma izvedel," so razložili v Europlakatu.

Lokacijo so si na začetku tedna ogledali inšpektorji MOL, pogovorili so se tudi z vzdrževalcema zelenih površin, podjetjema Tisa in KPL. Ti za poseg nista vedeli, inšpektorji pa tudi s poizvedbami na Regentovi cesti niso ugotovili, kdo je odgovoren za posek. "Bili bi veseli, če bi nam sosedje lahko prijavili storilca tega dejanja," so povedali na inšpektoratu.

Pes v fontani dražji
Globe
. Za kršitve na javnih zelenih površinah, kot so puljenje grmovja, žive meje, čebulnic in okrasnih rastlin ter vodenje psov, kjer je to prepovedano, je za posameznike, prav tako kot za poškodbe dreves, predvidena globa 50 evrov. Dvakrat več. Sto evrov pa bo plačal posameznik, ki bo svojemu psu dovolil kopanje v fontani, lepil plakate na drevesa, objekte ali naprave, poškodoval drevesne korenine ob izvajanju del, na drevesa obešal različne predmete (antene, ptičje hišice in podobno) ali odlagal materiale v bližino dreves.

Nizka kazen za škodo
Po odloku o urejanju in čiščenju občinskih cest in javnih zelenih površin MOL lahko samo fizična oseba za omenjene poškodbe dreves dobi kazen, in še to le v višini 50 evrov. Za primerjavo: za nedovoljeno sekanje dreves v gozdu in podobna dejanja se globe po zakonu o gozdovih za posameznike gibljejo med 400 in tisoč evri, za preostale pa celo med 600 in 50 tisoč evri. Pred posekom teh dreves jih mora lastnik gozda izbrati skupaj z Zavodom za gozdove Slovenije, nato pa za to dobi še odločbo.

Največ težav z oglasi
Podjetje Tisa za zdaj še ni dobilo naročila MOL, da posekana drevesa nadomesti oziroma zamenja. Smrek v urbanem okolju poleg tega ne sadijo več, ker za to niso primerne, je povedal Erik Vidmar, vodja arboristov pri Tisi. Višina kazni za posek bi po njegovih besedah morda pokrila ceno ene polmetrske sadike, za večjo pa bi potrebovali več denarja.

"Največje težave z nedovoljenimi posegi v drevesa so zaradi oglasnih mest," je razložil Vidmar in dodal, da drevesa oklestijo, ker potrebujejo prostor, drugače pa takšni primeri niso pogosti. Kot je dejal, veliko škode povzročijo tudi izkopi za vode, ki poškodujejo korenine dreves. "Tukaj škoda na zunaj ni vidna, je pa drevo veliko bolj poškodovano, kot če bi obrezali krošnje," je še povedal.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.