Za sporni zakon mora koalicija še dva glasova

Foto: Epa
Foto: Epa
Poslanci bodo na današnji izredni seji ponovno odločali o noveli zakona o nalezljivih boleznih, saj je državni svet v ponedeljek izglasoval odložilni veto. Da bo novela, s katero želi vlada uresničiti odločbo ustavnega sodišče, sprejeta, jo mora podpreti najmanj 46 poslancev. Minuli teden jo je DZ potrdil s 44 glasovi za in 42 proti.
Oglej si celoten članek

Z novelo zakona želi vlada uresničiti odločbo ustavnega sodišča, da so nekateri deli zakona o nalezljivih boleznih, povezani z ukrepi ob epidemiji, neustavni.

Pravna ureditev naj bi bila po navedbah vlade uporabna tako ob pojavu že znanih nalezljivih bolezni kot tudi ob pojavu do zdaj neznanih in strokovno še neraziskanih nalezljivih bolezni. Tudi po oceni koalicijskih poslancev novela prinaša ustrezne rešitve za varovanje zdravja državljanov. Kakšne omejitve prinaša predlog sprememb zakona, si lahko preberete tukaj. 

V razpravah opozicijskih poslancev tako na sejah pristojnega parlamentarnega odbora kot na seji DZ pa je bilo slišati več opozoril o preširokih pooblastilih vlade pri sprejemanju ukrepov za obvladovanje širjenja nalezljivih boleznih, ki bi jih prinesla novela.

Podobno je pred glasovanjem o vetu izpostavil tudi del državnih svetnikov in ocenil, da je poslancem treba dati možnost za ponovni premislek, razpravo ter priložnost za oblikovanje boljših rešitev za uresničitev odločbe ustavnega sodišča.

Člani odbora za zdravstvo so sicer na sredini seji z 10 glasovi za in osmimi proti novelo ocenili kot ustrezno.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 21

  • 11:28 15. Julij 2021.

    Vse je sporno edino Magma ni sporna jebila rdeča oblast pri koritu.

  • 10:50 15. Julij 2021.

    edino kar v predlogu tega zakona ZNB-D manjka je omejitev in prepoved delovanja vlade. Danes ta ZNB-D zakon pade. IJJ …

  • 10:04 15. Julij 2021.

    V zadnjih 4 tednih sem prejel 27346 EUR od dela s krajšim delovnim časom od doma. To službo sem dobil …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.