Slovenija
3362 ogledov

Za sporni zakon mora koalicija še dva glasova

Janez Janša Epa
Poslanci bodo na današnji izredni seji ponovno odločali o noveli zakona o nalezljivih boleznih, saj je državni svet v ponedeljek izglasoval odložilni veto. Da bo novela, s katero želi vlada uresničiti odločbo ustavnega sodišče, sprejeta, jo mora podpreti najmanj 46 poslancev. Minuli teden jo je DZ potrdil s 44 glasovi za in 42 proti.

Z novelo zakona želi vlada uresničiti odločbo ustavnega sodišča, da so nekateri deli zakona o nalezljivih boleznih, povezani z ukrepi ob epidemiji, neustavni.

Pravna ureditev naj bi bila po navedbah vlade uporabna tako ob pojavu že znanih nalezljivih bolezni kot tudi ob pojavu do zdaj neznanih in strokovno še neraziskanih nalezljivih bolezni. Tudi po oceni koalicijskih poslancev novela prinaša ustrezne rešitve za varovanje zdravja državljanov. Kakšne omejitve prinaša predlog sprememb zakona, si lahko preberete tukaj. 

V razpravah opozicijskih poslancev tako na sejah pristojnega parlamentarnega odbora kot na seji DZ pa je bilo slišati več opozoril o preširokih pooblastilih vlade pri sprejemanju ukrepov za obvladovanje širjenja nalezljivih boleznih, ki bi jih prinesla novela.

Podobno je pred glasovanjem o vetu izpostavil tudi del državnih svetnikov in ocenil, da je poslancem treba dati možnost za ponovni premislek, razpravo ter priložnost za oblikovanje boljših rešitev za uresničitev odločbe ustavnega sodišča.

Člani odbora za zdravstvo so sicer na sredini seji z 10 glasovi za in osmimi proti novelo ocenili kot ustrezno.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 21
  • bogdan76 11:28 15.julij 2021.

    Vse je sporno edino Magma ni sporna jebila rdeča oblast pri koritu.

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 10:50 15.julij 2021.

    edino kar v predlogu tega zakona ZNB-D manjka je omejitev in prepoved delovanja vlade. Danes ta ZNB-D zakon pade. IJJ čas je da začneš pakirati kovčke.

  • Robert_Lea 10:04 15.julij 2021.

    V zadnjih 4 tednih sem prejel 27346 EUR od dela s krajšim delovnim časom od doma. To službo sem dobil pred dvema mesecema in v prvem mesecu sem brez spletnih izkušenj prejel 20569 EUR. ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦