Za sto milijonov evrov hrane v koš

Foto: Žurnal24 main
Foto: Žurnal24 main
Ekologi brez meja z akcijo Volk sit, koza cela do zmanjševanja zavržene hrane v šolah in vrtcih.
Oglej si celoten članek

Ekologi brez meja v sklopu projekta Volk sit, koza cela nadaljujejo z delom na področju preprečevanja zavržene hrane. V drugem delu se bodo posvetili zmanjševanju količin odpadne hrane v šolah in vrtcih.

V preteklih mesecih so v sodelovanju s projektnim partnerjem eTRI opravili ankete in pilotne preglede slovenskih šol in vrtcev. Izkazalo se je, da se v večini šol in vrtcev zavedajo problema, a da so rešitve velikokrat omejene s predpisi, priporočili in navadami šolarjev. Zavržejo največ zelenjavnih prikuh in prilog, enolončnic in polnozrnatega kruha, stroški nabave hrane v šolah pa dosegajo vrtoglave zneske, med 90 in 100 milijoni evrov na leto.

Kompostnika ne uporabljajo

Skupaj z zavrženo hrano zavržejo še vanjo vloženo delo, energijo, vodo, stroški odvoza zavržene hrane pa na letni ravni za šole v Sloveniji znašajo med 3 in 4 milijoni evrov. Skoraj nobena šola ne uporablja kompostnika, ker da je to prepovedano.

Ekologi brez meja bodo v prihodnjih mesecih s posebnim programom za šolske in vrtčevske kuhinje skušali zmanjšati količine zavržene hrane v teh ustanovah. Program vsebuje ukrepe na vseh točkah, kjer je možen vpliv na nastajanje odpadne in zavržene hrane: ob nabavi, skladiščenju, pripravi, strežbi in odstranjevanju pripravljene hrane. Program bodo preizkusili z najmanj petimi šolami po Sloveniji.

Cilj: zmanjšati odpad za polovico

S podpisniki zaveze si bodo prizadevali za dosego cilja, ki je zmanjšanje količin zavržene hrane v Sloveniji do leta 2025 za 50 odstotkov. "Več glav, več ve! To vesta tudi volk in koza," poudarjajo Ekologi brez meja. Najboljše oz. najučinkovitejše bodo objavili v publikaciji projekta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.