Slovenija
24 ogledov

Za sto milijonov evrov hrane v koš

vrtec Žurnal24 main
Ekologi brez meja z akcijo Volk sit, koza cela do zmanjševanja zavržene hrane v šolah in vrtcih.

Ekologi brez meja v sklopu projekta Volk sit, koza cela nadaljujejo z delom na področju preprečevanja zavržene hrane. V drugem delu se bodo posvetili zmanjševanju količin odpadne hrane v šolah in vrtcih.

V preteklih mesecih so v sodelovanju s projektnim partnerjem eTRI opravili ankete in pilotne preglede slovenskih šol in vrtcev. Izkazalo se je, da se v večini šol in vrtcev zavedajo problema, a da so rešitve velikokrat omejene s predpisi, priporočili in navadami šolarjev. Zavržejo največ zelenjavnih prikuh in prilog, enolončnic in polnozrnatega kruha, stroški nabave hrane v šolah pa dosegajo vrtoglave zneske, med 90 in 100 milijoni evrov na leto.

Kompostnika ne uporabljajo

Skupaj z zavrženo hrano zavržejo še vanjo vloženo delo, energijo, vodo, stroški odvoza zavržene hrane pa na letni ravni za šole v Sloveniji znašajo med 3 in 4 milijoni evrov. Skoraj nobena šola ne uporablja kompostnika, ker da je to prepovedano.

Ekologi brez meja bodo v prihodnjih mesecih s posebnim programom za šolske in vrtčevske kuhinje skušali zmanjšati količine zavržene hrane v teh ustanovah. Program vsebuje ukrepe na vseh točkah, kjer je možen vpliv na nastajanje odpadne in zavržene hrane: ob nabavi, skladiščenju, pripravi, strežbi in odstranjevanju pripravljene hrane. Program bodo preizkusili z najmanj petimi šolami po Sloveniji.

Cilj: zmanjšati odpad za polovico

S podpisniki zaveze si bodo prizadevali za dosego cilja, ki je zmanjšanje količin zavržene hrane v Sloveniji do leta 2025 za 50 odstotkov. "Več glav, več ve! To vesta tudi volk in koza," poudarjajo Ekologi brez meja. Najboljše oz. najučinkovitejše bodo objavili v publikaciji projekta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.