Za svoje podatke plačali 14.800 evrov. Kako se zavarovati?

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Varni na internetu: Vrednost podatkov spoznate šele, ko jih izgubite.
Oglej si celoten članek

Ob svetovnem dnevu varnostnega kopiranja oz. backupa, 31. marec, program Varni na internetu poziva spletne uporabnike, naj poskrbijo za varnostne kopije svojih podatkov. Njihovo vrednost spoznate šele, ko jih izgubite, podarjajo in pri tem naštevajo, da je vzrokov za izgubo podatkov veliko od okvare in poškodbe strojne opreme (nesrečni padci na tla, napake pri napajanju in hlajenju, slabi kontakti, nestrokovni posegi in dodelave, okvara komponent), virusov, kraj do drugih človeških napak.

Popravila medijev in reševanje podatkov pa je drago. "Samo za diagnostiko, ali se sploh da kaj rešiti iz diska, boste plačali tudi več kot 500 evrov," še izpostavljajo strokovnjaki pri programu Varni na internetu, kjer navajajo, da je izguba poslovnih podatkov lahko še posebej draga za podjetja.

Spletni goljufi so namreč vsak dan bolj iznajdljivi in nenehno iščejo poti, kako se okoristiti. Med najpogostejšimi incidenti so izsiljevalski virusi, kraja gesel s simuliranimi znanimi spletnimi stranmi (ribarjenje) in t. i. direktorske prevare. Največji posamični znesek izplačane odkupnine za izsiljevalski virus v letu 2017 je po podatkih nacionalnega odzivnega centra za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT znašal 14.800 evrov.

Da bi se izognili tovrstnim nevšečnostim SI-CERT poudarja, da je pomembno, da varnostne kopije naredite za vse elektronske naprave, ki jih uporabljate, pa tudi, da to delate čim bolj redno. SI-SERT predlaga pravilo 3-2-1:

  • 3 - Vedno imejte tri kopije vseh pomembnih datotek. Primer: originalna datoteka naj bo na vašem računalniku, kopiji pa spravite na zunanji disk in v oblak.
  • 2 - Vselej uporabljajte dva različna tipa medijev. Primer: varnostno kopirajte na USB-ključek in optični medij, na primer DVD, ali v oblak.
  • 1 - Eno varnostno kopijo vedno hranite ločeno od drugih. Primer: če vam v stanovanju zagori ali ga poplavi, obstaja možnost, da bodo uničeni tako računalnik kot oba nosilca z varnostnima kopijama (npr. USB-ključ in DVD). Zato eno kopijo spravite na varno v oblak.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:05 31. Marec 2018.

    Ni res da se za diganostiko reševanja podatkov plačuje 500€ ali več... in predlog da se varnostne kopije shranjuje na …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.