Slovenija
3089 ogledov

Za svoje podatke plačali 14.800 evrov. Kako se zavarovati?

računalnik Saša Despot
Varni na internetu: Vrednost podatkov spoznate šele, ko jih izgubite.

Ob svetovnem dnevu varnostnega kopiranja oz. backupa, 31. marec, program Varni na internetu poziva spletne uporabnike, naj poskrbijo za varnostne kopije svojih podatkov. Njihovo vrednost spoznate šele, ko jih izgubite, podarjajo in pri tem naštevajo, da je vzrokov za izgubo podatkov veliko od okvare in poškodbe strojne opreme (nesrečni padci na tla, napake pri napajanju in hlajenju, slabi kontakti, nestrokovni posegi in dodelave, okvara komponent), virusov, kraj do drugih človeških napak.

Popravila medijev in reševanje podatkov pa je drago. "Samo za diagnostiko, ali se sploh da kaj rešiti iz diska, boste plačali tudi več kot 500 evrov," še izpostavljajo strokovnjaki pri programu Varni na internetu, kjer navajajo, da je izguba poslovnih podatkov lahko še posebej draga za podjetja.

Spletni goljufi so namreč vsak dan bolj iznajdljivi in nenehno iščejo poti, kako se okoristiti. Med najpogostejšimi incidenti so izsiljevalski virusi, kraja gesel s simuliranimi znanimi spletnimi stranmi (ribarjenje) in t. i. direktorske prevare. Največji posamični znesek izplačane odkupnine za izsiljevalski virus v letu 2017 je po podatkih nacionalnega odzivnega centra za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT znašal 14.800 evrov.

Da bi se izognili tovrstnim nevšečnostim SI-CERT poudarja, da je pomembno, da varnostne kopije naredite za vse elektronske naprave, ki jih uporabljate, pa tudi, da to delate čim bolj redno. SI-SERT predlaga pravilo 3-2-1:

  • 3 - Vedno imejte tri kopije vseh pomembnih datotek. Primer: originalna datoteka naj bo na vašem računalniku, kopiji pa spravite na zunanji disk in v oblak.
  • 2 - Vselej uporabljajte dva različna tipa medijev. Primer: varnostno kopirajte na USB-ključek in optični medij, na primer DVD, ali v oblak.
  • 1 - Eno varnostno kopijo vedno hranite ločeno od drugih. Primer: če vam v stanovanju zagori ali ga poplavi, obstaja možnost, da bodo uničeni tako računalnik kot oba nosilca z varnostnima kopijama (npr. USB-ključ in DVD). Zato eno kopijo spravite na varno v oblak.
Komentarjev 1
  • xbolhax 11:05 31.marec 2018.

    Ni res da se za diganostiko reševanja podatkov plačuje 500€ ali več... in predlog da se varnostne kopije shranjuje na USB ključe je smešen in zavajujoč. Usb ključi in MicroSD kartice so najslabši možni medij za shrambo. Za manjša podjetja ...prikaži več je boljše lastni oblak na dve lokacijah ter spodoben protivirusni sistem, ki onemogoča vdor vsake malenkosti v mrežo, predvsem pa nekoga ki to preverja in gleda na tedenskem nivoju... res pa je da to vse stane ampak običajno manj kot je cena izsiljevalcev