Za zastrupitev kriv lupanin

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Preiskava je pokazala, da konji v Lipici niso bili namerno zastrupljeni.
Oglej si celoten članek

Skupina strokovnjakov veterinarske fakultete, biotehniške fakultete in Kobilarne Lipica je zaključila prvi sklop preiskav o obolenju konj v Kobilarni Lipica oktobra letos. Preiskava je pokazala, da je obolenje konj najverjetneje povezano s prisotnostjo lupanina in da ni šlo za namerno zastrupitev konj. Seno je bilo po ugotovitvah "odlične kakovosti", stelja pa "neoporečna".

"Prisotnost lupanina v želodčni vsebini vseh treh obolelih konj kaže na njegov alimentarni vnos, ob tem pa ostaja primarni izvor lupanina še vedno nepojasnjen," so zapisali v sporočilu za javnost. Glede na okoliščine pojava obolenja je izvor lupanina iskati v krmi.

Iskali bodo izvor

Ker je vsebnost lupanina v posameznih rastlinskih vrstah v naših klimatskih razmerah povsem neraziskana, bodo nadaljnje preiskave usmerjene v proučevanje rastlinskih združb na rastiščih, na katerih je bila pridelana krma, ki so jo oboleli konji dobivali, in preiskovanje vsebnosti toksičnih substanc, še zlasti lupanina v potencialno toksičnih rastlinah, ki so bile najdene v vzorcih krme.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.