Slovenija
29 ogledov

Za zastrupitev kriv lupanin

Kobilarna Lipica Saša Despot
Preiskava je pokazala, da konji v Lipici niso bili namerno zastrupljeni.

Skupina strokovnjakov veterinarske fakultete, biotehniške fakultete in Kobilarne Lipica je zaključila prvi sklop preiskav o obolenju konj v Kobilarni Lipica oktobra letos. Preiskava je pokazala, da je obolenje konj najverjetneje povezano s prisotnostjo lupanina in da ni šlo za namerno zastrupitev konj. Seno je bilo po ugotovitvah "odlične kakovosti", stelja pa "neoporečna".

"Prisotnost lupanina v želodčni vsebini vseh treh obolelih konj kaže na njegov alimentarni vnos, ob tem pa ostaja primarni izvor lupanina še vedno nepojasnjen," so zapisali v sporočilu za javnost. Glede na okoliščine pojava obolenja je izvor lupanina iskati v krmi.

Iskali bodo izvor

Ker je vsebnost lupanina v posameznih rastlinskih vrstah v naših klimatskih razmerah povsem neraziskana, bodo nadaljnje preiskave usmerjene v proučevanje rastlinskih združb na rastiščih, na katerih je bila pridelana krma, ki so jo oboleli konji dobivali, in preiskovanje vsebnosti toksičnih substanc, še zlasti lupanina v potencialno toksičnih rastlinah, ki so bile najdene v vzorcih krme.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.