Za ženske potrebni novi programi

Foto: Žurnal24 Varne hiše – ne bodi jih treba? je bil naslov okrogle mize, na kateri so gostje
Varne hiše. Nadzor nad porabo proračunskih sredstev je reden in sistematičen, pravijo pristojni. Vse pristojne organizacije je treba vključiti v preprečevanje izdaje morebitnih lokacij, še dodajajo.
Oglej si celoten članek

Ena izmed najbolj aktualnih tem je bila poraba proračunskih sredstev, o kateri se je v javnosti zadnje čase veliko govorilo. Predstavnici ministrstva za delo in Mestne občine Ljubljana sta pojasnili, da je nadzor reden ter sistematičen. Če zaznajo nepravilnosti pri namenski porabi sredstev, se vključi revizorska služba, še dodajajo.

Moški neposredno ogrozil vse ženske

Predstavnica Društva za nenasilno komunikacijo Tanja Hrovat Svetičič pa se je dotaknila teme razkritja lokacij varnih hiš. Spomnimo, pred časom je neki moški grozil, da bo javnosti posredoval naslova dveh varnih hiš. Svetičičeva je dejala, da to predstavlja neposredno ogroženost vseh žensk v varnih hišah in meni, da je treba sistemsko pristopiti k reševanju tega problema ter vključiti vse pristojne institucije in organizacije, ki imajo možnost vplivanja na tak dogodek.

Potrebni so novi programi
Prevladalo je mnenje, da je treba podpreti razvoj novih programov na področju pomoči žrtvam nasilja, saj varne hiše predstavljajo ustrezno rešitev le za manjši odstotek žensk in otrok. S svojimi izjemno omejujočimi pravili so namreč zelo toga ustanova, ki je resnično zadnja možnost za rešitev iz nasilja v družini.

Kot so ugotavljale prisotne, je treba v prihodnje razmišljati tudi o ponovnem zagonu aktivizma nevladnih organizacij, ki delujejo na področju nasilja nad ženskami in otroki, iz katerega so pravzaprav pred dvajsetimi leti začele z delovanjem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.