Slovenija
19 ogledov

Za ženske potrebni novi programi

Varne hiše – ne bodi jih treba? je bil naslov okrogle mize, na kateri so gostje Žurnal24 main
Varne hiše. Nadzor nad porabo proračunskih sredstev je reden in sistematičen, pravijo pristojni. Vse pristojne organizacije je treba vključiti v preprečevanje izdaje morebitnih lokacij, še dodajajo.

Ena izmed najbolj aktualnih tem je bila poraba proračunskih sredstev, o kateri se je v javnosti zadnje čase veliko govorilo. Predstavnici ministrstva za delo in Mestne občine Ljubljana sta pojasnili, da je nadzor reden ter sistematičen. Če zaznajo nepravilnosti pri namenski porabi sredstev, se vključi revizorska služba, še dodajajo.

Moški neposredno ogrozil vse ženske

Predstavnica Društva za nenasilno komunikacijo Tanja Hrovat Svetičič pa se je dotaknila teme razkritja lokacij varnih hiš. Spomnimo, pred časom je neki moški grozil, da bo javnosti posredoval naslova dveh varnih hiš. Svetičičeva je dejala, da to predstavlja neposredno ogroženost vseh žensk v varnih hišah in meni, da je treba sistemsko pristopiti k reševanju tega problema ter vključiti vse pristojne institucije in organizacije, ki imajo možnost vplivanja na tak dogodek.

Potrebni so novi programi
Prevladalo je mnenje, da je treba podpreti razvoj novih programov na področju pomoči žrtvam nasilja, saj varne hiše predstavljajo ustrezno rešitev le za manjši odstotek žensk in otrok. S svojimi izjemno omejujočimi pravili so namreč zelo toga ustanova, ki je resnično zadnja možnost za rešitev iz nasilja v družini.

Kot so ugotavljale prisotne, je treba v prihodnje razmišljati tudi o ponovnem zagonu aktivizma nevladnih organizacij, ki delujejo na področju nasilja nad ženskami in otroki, iz katerega so pravzaprav pred dvajsetimi leti začele z delovanjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.