Za zlorabo je odgovorna banka

Foto: SI-CERT
Foto: SI-CERT
NLB mora potrošniku vrniti pet tisoč evrov, ki so mu bili ukradeni z zlorabo spletne banke. Sodba višjega sodišča je precedenčna, kar pomeni, da velja tudi za druge podobne primere.
Oglej si celoten članek

V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) ocenjujejo, da so po štirih letih in pol dosegli pomembno sodno zmago za uporabnike bančnih storitev.

Višje sodišče v Ljubljani je namreč v celoti potrdilo sodbo, da mora NLB potrošniku vrniti 5.000 EUR, ki so mu bili ukradeni z zlorabo spletne banke ter mu plačati še zamudne obresti. 

"Gre za prvi judikat v zvezi z omejitvijo odgovornosti potrošnika v primeru zlorabe spletne banke, ki je določena v 120. členu Zakona o plačilnih storitvah in sistemih," zato je po mnenju odvetnica Žive Drol Novak pomembna zmaga za vse potrošnike, ki uporabljajo sodobne elektronske bančne storitve. Kot pravi, se s to sodbo "vzpostavljajo merila za presojo ravnanja in odgovornosti bank za storitve, ki jih ponudijo potrošnikom"

Banka ne bi smela zavlačevati z vračilom

V ZPS so izpostavili, da so že večkrat pozvali banke, naj svojim strankam ponujajo varne načine poslovanja in upoštevajo, da komitenti niso strokovnjaki za informacijsko tehnologijo. Zato naj v primeru nedvomnih spletnih zlorab spoštujejo zakonska določila o odgovornosti za škodo in naj ne zavlačujejo s povračilom škode. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 06:41 13. Avgust 2014.

    Kako je lahko račun neznan ???

  • 17:37 12. Avgust 2014.

    Drži, če padeš na phishing, te noben antivirus ne reši.

  • 17:11 12. Avgust 2014.

    Noben antivirus in nobeno orodje za odstranjevanje vohunske opreme ne more zaščititi računalnika pred bukavostjo uporabnika.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.