Začeli odvzem krvi triletnikom

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
V Zdravstvenem domu v Črni na Koroškem so danes začeli odvzem krvi triletnim otrokom iz tamkajšnje občine, ki jih je na odvzem povabil ZZV Ravne na Koroškem.
Oglej si celoten članek

Prihodnji teden bodo odvzemi potekali še v Mežici, po besedah zdravnice Nede Hudopisk pa iščejo predvsem tiste z visokimi vrednostmi svinca v krvi, da bi lahko nato ustrezno ukrepali.

Odvzemi krvi triletnim otrokom predstavljajo zdravstveni del sanacijskih ukrepov v zgornji Mežiški dolini, ki je zaradi preteklega rudarjenja obremenjena s težkimi kovinami. Analize krvi triletnikov v minulih letih so pokazale, da se delež otrok, ki imajo v krvi presežne vrednosti svinca, zmanjšuje.

Delež močno pada

Če je še leta 2004, to je štiri leta pred začetkom izvajanja ukrepov sanacije okolja, imelo 85 odstotkov triletnikov v krvi prek 100 mikrogramov svinca na liter krvi, je lani ta delež prekoračenih vsebnosti znašal okoli devet odstotkov. Kljub temu da se je ta delež precej zmanjšal, imajo tisti s prekoračenimi mejnimi vrednostmi po besedah zdravnice na Zavodu za zdravstveno varstvo (ZZV) Ravne na Koroškem Nede Hudopisk "na žalost še vedno zelo visoke vrednosti".

Prav te z analizami krvi po besedah Hudopiskove še vedno iščejo in nadalje ugotavljajo, kaj je dejansko vzrok, da imajo v krvi tako visoke vrednosti. Ocenjuje, da očitno težke kovine dobivajo iz okolja. Zato ugotavljajo, kakšno je to okolje, in iščejo načine, kako pomagati, da bi bila absorpcija svinca v telo čim manjša.

Medtem se izvajanje sanacijskih ukrepov v okolju nadaljuje, pri čemer pa je vlada za ukrepe namesto v programu predvidenih milijon evrov na leto letos namenila 144.000 evrov. Tako bosta občini Mežica in Črna izvedli samo nujne ukrepe. Med slednje spada tudi varovalna prehrana v vrtcih in šolah, ne bosta pa občini izvajali denimo preplastitev makadamskih cest, kar zaradi učinka zmanjšanja prašenja velja za pomemben sanacijski ukrep.

V minulih letih je bil odziv 80-odstoten, na ZZV si tudi letos želijo, da bi bil čim večji. Analize krvi bodo opravili na Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani, rezultati pa bodo znani do konca oktobra.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.