Slovenija
91 ogledov

Začeli odvzem krvi triletnikom

Najmanj zaželena krvna skupina na Japonskem je B. Njeni pripadniki naj bi bili p Žurnal24 main
V Zdravstvenem domu v Črni na Koroškem so danes začeli odvzem krvi triletnim otrokom iz tamkajšnje občine, ki jih je na odvzem povabil ZZV Ravne na Koroškem.

Prihodnji teden bodo odvzemi potekali še v Mežici, po besedah zdravnice Nede Hudopisk pa iščejo predvsem tiste z visokimi vrednostmi svinca v krvi, da bi lahko nato ustrezno ukrepali.

Odvzemi krvi triletnim otrokom predstavljajo zdravstveni del sanacijskih ukrepov v zgornji Mežiški dolini, ki je zaradi preteklega rudarjenja obremenjena s težkimi kovinami. Analize krvi triletnikov v minulih letih so pokazale, da se delež otrok, ki imajo v krvi presežne vrednosti svinca, zmanjšuje.

Delež močno pada

Če je še leta 2004, to je štiri leta pred začetkom izvajanja ukrepov sanacije okolja, imelo 85 odstotkov triletnikov v krvi prek 100 mikrogramov svinca na liter krvi, je lani ta delež prekoračenih vsebnosti znašal okoli devet odstotkov. Kljub temu da se je ta delež precej zmanjšal, imajo tisti s prekoračenimi mejnimi vrednostmi po besedah zdravnice na Zavodu za zdravstveno varstvo (ZZV) Ravne na Koroškem Nede Hudopisk "na žalost še vedno zelo visoke vrednosti".

Prav te z analizami krvi po besedah Hudopiskove še vedno iščejo in nadalje ugotavljajo, kaj je dejansko vzrok, da imajo v krvi tako visoke vrednosti. Ocenjuje, da očitno težke kovine dobivajo iz okolja. Zato ugotavljajo, kakšno je to okolje, in iščejo načine, kako pomagati, da bi bila absorpcija svinca v telo čim manjša.

Medtem se izvajanje sanacijskih ukrepov v okolju nadaljuje, pri čemer pa je vlada za ukrepe namesto v programu predvidenih milijon evrov na leto letos namenila 144.000 evrov. Tako bosta občini Mežica in Črna izvedli samo nujne ukrepe. Med slednje spada tudi varovalna prehrana v vrtcih in šolah, ne bosta pa občini izvajali denimo preplastitev makadamskih cest, kar zaradi učinka zmanjšanja prašenja velja za pomemben sanacijski ukrep.

V minulih letih je bil odziv 80-odstoten, na ZZV si tudi letos želijo, da bi bil čim večji. Analize krvi bodo opravili na Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani, rezultati pa bodo znani do konca oktobra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.