(Za)kaj sploh so bonitetne agencije

Foto: EPA
Foto: EPA
Do letošnjega februarja se pri nas o bonitetnih ocenah agencij skoraj ni govorilo, dokler ni Slovenija začela dobivati vse slabših ocen z napovedmi, da bi se razmere zaradi slabega stanja bank lahko še poslabšale.
Oglej si celoten članek

Bonitetne agencije se največ financirajo z zaračunavanjem ocenjevanja podjetij in držav, kar sicer predstavlja navzkrižje interesov. Ena od raziskav je namreč pokazala, da so naročene bonitetne ocene v povprečju višje od nenaročenih, za Nedelo pojasnjuje Sabina Taškar Beloglavec s katedre za bančništvo in finance Ekonomsko-poslovne fakultete v Mariboru.

Bonitetna ocena je nujna

A država oceno potrebuje, da lahko izda svoje vrednostne papirje in se poteguje za prepotrebni denar, pravi o tem, da Slovenija ima pri Moody's naročeno ocenjevanje, torej plačuje za to, da dobiva (slabe) ocene. "O njihovi moči pričajo tudi nekatere izjave poznavalcev, na primer besede direktorja nemške agencije za nadzor finančnih storitev, da so to največja nenadzorovana avtoriteta na globalnih finančnih trgih," pojasnjuje Taškar Beloglavčeva.

Kljub veliko napakam so ugledne

Bonitetne agencije so v preteklosti naredile veliko napak in z najvišje ocenile podjetja ali banke, ki so kmalu bankrotirale. Kljub temu ni videti, da bi njihov ugled padel ali se zmanjšal njihov vpliv, kar predavateljica pojasnjuje z raznolikostjo trga, na katerem je toliko nepoučenih malih investitorjev in bonitetne agencije veljajo za kredibilnega posrednika informacij, "ki se mu žal slepo zaupa".

Kot primer navaja sesutje banke Lehman Brothers, ki so ji še dan pred bankrotom 2008 tri največje agencije pripisovale oceno A, "zanimivo pa je, da je neka manjša neregistrirana agencija pravilno predvidela bankrot".

Zakaj ne odgovarjajo za napake?

Agencije so se pogosto sklicevale na prvi amandma ameriške ustave, o pravici do govora oz. izražanja mnenja, in če ga kdo vzame za živo resnico, je krivda njegova. "Lani je sicer odbor ameriškega kongresa presodil, da so agencije odgovorne za svoje napovedi, vendar jih doslej, povedano zelo na splošno, niso mogli kaznovati zaradi starega zakona iz leta 1933, ki jim je podeljeval poseben status in tako niso veljale niti za finančnega posrednika niti za storitveno podjetje," še pojasni Taškar Beloglavčeva in dodaja, da so ta člen leta 2010 z znamenitim zakonom Dodd-Franck spremenili, tako da so agencije po novem, kot pravi, "zgolj" strokovnjaki.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 23:51 19. Avgust 2012.

    Vse tri bonitetne agencije so ustanovljene s strani največjih ameriških bank, vsaj začetek. Istočasno pa so te ameriške banke največji …

  • 23:41 19. Avgust 2012.

    To preprosto pomeni, če Slovenija ne bi plačala-naročila bonitetno ocenitev, bi bila še slabše ocenjena kot je bila sedaj. Zato …

  • 12:38 19. Avgust 2012.

    Kot prvo...te agencije so bile ustanovljene samo z namenom, da lahko mešajo "dre*"!!<br />In kot drugo, če je tako, da …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.