Slovenija
34 ogledov

(Za)kaj sploh so bonitetne agencije

Prostori bonitetne hiše Standard & Poor's. EPA
Do letošnjega februarja se pri nas o bonitetnih ocenah agencij skoraj ni govorilo, dokler ni Slovenija začela dobivati vse slabših ocen z napovedmi, da bi se razmere zaradi slabega stanja bank lahko še poslabšale.

Bonitetne agencije se največ financirajo z zaračunavanjem ocenjevanja podjetij in držav, kar sicer predstavlja navzkrižje interesov. Ena od raziskav je namreč pokazala, da so naročene bonitetne ocene v povprečju višje od nenaročenih, za Nedelo pojasnjuje Sabina Taškar Beloglavec s katedre za bančništvo in finance Ekonomsko-poslovne fakultete v Mariboru.

Bonitetna ocena je nujna

A država oceno potrebuje, da lahko izda svoje vrednostne papirje in se poteguje za prepotrebni denar, pravi o tem, da Slovenija ima pri Moody's naročeno ocenjevanje, torej plačuje za to, da dobiva (slabe) ocene. "O njihovi moči pričajo tudi nekatere izjave poznavalcev, na primer besede direktorja nemške agencije za nadzor finančnih storitev, da so to največja nenadzorovana avtoriteta na globalnih finančnih trgih," pojasnjuje Taškar Beloglavčeva.

Kljub veliko napakam so ugledne

Bonitetne agencije so v preteklosti naredile veliko napak in z najvišje ocenile podjetja ali banke, ki so kmalu bankrotirale. Kljub temu ni videti, da bi njihov ugled padel ali se zmanjšal njihov vpliv, kar predavateljica pojasnjuje z raznolikostjo trga, na katerem je toliko nepoučenih malih investitorjev in bonitetne agencije veljajo za kredibilnega posrednika informacij, "ki se mu žal slepo zaupa".

Kot primer navaja sesutje banke Lehman Brothers, ki so ji še dan pred bankrotom 2008 tri največje agencije pripisovale oceno A, "zanimivo pa je, da je neka manjša neregistrirana agencija pravilno predvidela bankrot".

Zakaj ne odgovarjajo za napake?

Agencije so se pogosto sklicevale na prvi amandma ameriške ustave, o pravici do govora oz. izražanja mnenja, in če ga kdo vzame za živo resnico, je krivda njegova. "Lani je sicer odbor ameriškega kongresa presodil, da so agencije odgovorne za svoje napovedi, vendar jih doslej, povedano zelo na splošno, niso mogli kaznovati zaradi starega zakona iz leta 1933, ki jim je podeljeval poseben status in tako niso veljale niti za finančnega posrednika niti za storitveno podjetje," še pojasni Taškar Beloglavčeva in dodaja, da so ta člen leta 2010 z znamenitim zakonom Dodd-Franck spremenili, tako da so agencije po novem, kot pravi, "zgolj" strokovnjaki.

Komentarjev 5
  • mirko 23:51 19.avgust 2012.

    Vse tri bonitetne agencije so ustanovljene s strani največjih ameriških bank, vsaj začetek. Istočasno pa so te ameriške banke največji svetovni vlagatelji-posojilodajalci. Komu torej koristijo visoke obresti ? Ja njim, ne. Saj so največji vlagatelji na svetu. Tu se gre ...prikaži večre za eno zelo umazano finančno politiko, ki bo namesto Kjotskega sporazuma omejila onesnaževanje zemlje. To pa je z zmanjšanjem svetovnega gospodarskega obsega. Manj trošit, tisti, ki pa so že sedaj trošili za golo preživetje, bodo pa od lakote umrli.

  • mirko 23:41 19.avgust 2012.

    To preprosto pomeni, če Slovenija ne bi plačala-naročila bonitetno ocenitev, bi bila še slabše ocenjena kot je bila sedaj. Zato jaz pravim, da je v Sloveniji gospodarsko stanje dosti slabše, kot se piše in govori v medijih.

  • kvizko5 12:38 19.avgust 2012.

    Kot prvo...te agencije so bile ustanovljene samo z namenom, da lahko mešajo "dre*"!!In kot drugo, če je tako, da je treba njihove storitve plačat potem Slovenija ne plača samo tej agenciji ampak tudi drugima dvema...saj je mislim da dva ...prikaži več tedna nazaj bilo objavljeno, da so nam vse tri agencije dale še nižjo oceno. Zanima pa me, koliko plačujemo za takšna ocenjevanja, ki nam v končni fazi samo škodijo??!!