Slovenija
44 ogledov

Še eno leto, pa bo pri nas kot v Grčiji

jože p. damijan Žurnal24 main
Ne več varčevanja, pogovarjati se moramo o zagonu rasti tudi z državnimi naložbami, pravi Jože P. Damijan. Jože Mencinger se čudi njegovemu miselnemu preskoku.

"Če sedanja vlada New Deala ne bo izvedla, se bo Slovenija v roku manj kot enega leta znašla v enaki situaciji kot Grčija," je na svojem blogu zapisal ekonomist Jože P. Damijan. "Edino vprašanje danes je le še, ali bomo v zadnjem trenutku še uspeli pognati rast, se samostojno vzdržno razdolžiti ter hkrati izgraditi infrastrukturo za bodoči razvoj, ali pa bo prisilni upravitelj iz tujine z drastičnim varčevanjem iz nas iztisnil ves življenjski sok in nam vzel prihodnost," je zapisal Damijan.

New Deal je bil sicer program ameriškega predsednika Roosevelta proti veliki depresiji v 30. letih 20. stoletja, ki je vključeval tudi javna dela, gradnjo cest in podobno.

Varčevanje pri naložbah škodi

Damijan opozarja, da rezanje izdatkov za naložbe poglablja recesijo, zato kot enega od stebrov slovenskega New Deala predlaga proračunsko spodbujanje javnih naložb. Podjetja se namreč "zaradi prezadolženosti, kreditnega krča in šibkega povpraševanja" ne odločajo za naložbe. "Ni ga dreserja, ki bi s stradanjem lahko konja pripravil na vrhunske rezultate. Zato mora vlada od neumno zastavljenega preiti k bolj modremu varčevanju. Kajti z letošnjimi varčevalnimi ukrepi je vlada oklestila javne investicije ter investicije v človeški kapital (izobraževanje)," opozarja Damijan.

Predlaga, da se lotimo izgradnje tretjega pomola v Luki Koper, drugega tira Divača–Koper in posodobitve obstoječega ter celotnega železniškega omrežja ter gradnje tretje razvojne osi. Od teh bi zasebnega vlagatelja lahko našli le za tretji pomol. Zasebni kapital (več kot deset milijard evrov) pa bi lahko našli za energetske projekte, je prepričan Damijan: drugi blok NEK, hidroelektrarne na srednji in spodnji Savi ter Muri, plinsko elektrarno v Kopru, plinovod na trasi Južnega toka.

Miselni preskok, poante prave

"Ta predlog je prišel malo pozno. Vse to bi bilo treba narediti leta 2008, ko se je kriza začela. Kolikor se spominjam, smo Damijana včasih uvrščali med neoliberalce, zdaj pa je postal keynesianec. Ta preskok si težko razlagam. Je pa res boljše, da spoznanje pride pozno, kot da nikoli ne pride. Nekateri sicer pravijo, da so s krizo vsi postali keynesianci, a to ne drži. Jaz sem stabilno trmast pri svojih mnenjih, potem imaš kot ekonomist enkrat v življenju gotovo prav," Damijanov predlog komentira ekonomist Jože Mencinger. "Poante so na nek način prave. Edina naloga vlade je ohraniti čim več podjetij, če ne se bo finančni krč le širil. Uničevanje podjetij s protitajkunsko gonjo je bilo zelo zgrešeno. Minister Lahovnik jo je politično izkoriščal, po nepotrebnem se je uničevalo podjetja, ne pa tajkune. Visoke ekonomske politike v Sloveniji več ni, ne morete se igrati z obrestmi, še pri davkih smo zelo omejeni, v Sloveniji ostaja bolj podjetniška politika. Je pa keynesianska politika primerna za zelo velika gospodarstva, v majhnih je pa relativno malo uspešna, veliko se prelije prek meje," dodaja Mencinger. S tem pomislekom se strinja tudi Damijan, saj bi posle najbrž dobila tuja podjetja, naša velika gradbena podjetja so namreč skoraj vsa propadla, a je prepričan, da bi večino podizvajalcev in dobaviteljev materiala ta tuja podjetja poiskala v Sloveniji.

Denar od dviga DDV, trošarin, cestnin

Pomislek je tudi, kako te naložbe financirati. Damijan ugotavlja, da bi dvig DDV za dve odstotni točki, dvig trošarin na goriva ter na alkohol in tobak lahko prinesli okrog 500 milijonov evrov dodatnih proračunskih prihodkov letno, dvig cestnin za tovorna in osebna vozila za trikrat pa še dodatnih 500 milijonov evrov.

Kako sanirati banke za nič evrov

Sanacija bank je še en steber New Deala. "Teoretično bi bil strošek sanacije lahko celo enak nič, če bi država vse banke v njeni lasti prodala, ostale pa bi sanirali zasebni lastniki. Podobno velja, če bi država prodala vse ostale banke, NLB pa bi sanirala s sredstvi ESM. Če bi država vseeno sanirala NLB, vendar samo njene zelo slabe terjatve, bi maksimalni znesek sanacije znašal samo 1,5 milijarde evrov oziroma manj kot pet odstotkov BDP. Ta znesek pa bi lahko država pokrila z depoziti, ki jih ima v bankah (konec leta 2011 jih je bilo za dobre tri milijarde evrov, od tega dobra polovica dolgoročnih, za katere se je država že v letih 2009–2011 zadolžila v tujini), in ji torej ne bi bilo treba povečati javnega dolga," ugotavlja Damijan.

Spodbujanja podjetij z administrativnimi razbremenitvami in davčnimi olajšavami, kar je po Damijanovem mnenju tretji steber New Deala, pa "lahko v sedanjih razmerah služi le kot dopolnilo, ne pa kot glavni stimulus za zagon gospodarstva".

Komentarjev 29
  • anastasia 11:28 30.avgust 2012.

    Lep pozdravček, našo "demokratično" državo je "spravil na kant" nekdo drug, zato tudi peticija s strani Avaaza, ki je že druga klofuta Evrope Sloveniji!

  • anastasia 11:27 30.avgust 2012.

    Delim tekst:Še pomnite Islandijo? Tukaj je Francija ... pod Hollandom!Preko Petra Zlodeja, ta preko Petra Mrgole:Koliko časa je Holland predsednik Francije? Dobra dva meseca. Tako dolgo,ja, da o Franciji Evropski in Slovenski mediji sploh ne ...prikaži več poročajo več. Tudi Janševa vlada omenja zgolj še Merklovo, pa čeprav ji je tudi v Nemčiji padlo zaupanje na zgolj 33%. Naši še vedno govorijo o Grčiji in Španiji, Francijain Islandija sta TABU!Holland pa je v 2 mesecih naredil: 100% je ukinil vsa protokolarna vozila , jih dal na licitacijo, izkupiček pa namenil za izgradnjo infrastrukture večjih, do zdaj neurejenih predmestij. Objavil je dokument, ki vsebuje 12 alinej, kjer vsem državnim podjetjem ukinja službena vozila. Holland je prepričan, da si vsak poslovnež, ki letno zasluži 600.000€ ali več, brez težav lahko sam kupi avto. Če tega ne naredi je škrt, nesposoben ali pokvarjen in takih ljudi državna podjetja ne potrebujejo. Pozor. S tem je

  • anastasia 11:25 30.avgust 2012.

    G. Damjan, skušala bom deliti povezavo o ukrepih v Franciji, o čemer naš cenzurirani tisk ne piše. Tvegam:PONEDELJEK 20.08.2012, 10:10Hollandov misterijSlovenski prepir o neobstoječih francoskih ukrepih.Preberite!