Zakaj uvažati šestkrat dražje, če lahko boljše izdelaš doma

Foto: CZ Ajdovščina
Foto: CZ Ajdovščina
Civilna zaščita v Ajdovščini testira zanimivo idejo, kako odpraviti vse nadaljnje težave z dobavo zaščitnih mask.
Oglej si celoten članek

Tako kot marsikje drugje po državi tudi v Ajdovščini te dni ne manjka prodornih idej v boju s koronavirusom. 

Igor Benko, poveljnik Civilne zaščite občine Ajdovščina, je povedal, da se je nanje obrnilo šiviljsko podjetje s prototipom zaščitne dihalne maske za večkratno uporabo. 

Posebnost maske, izdelane s t. i. 3D printom, je v tem, da ima predvideno standardizirano odprtino za namestitev filtra različnih vrednosti filtracije, odvisno od potreb. Na ta način je mogoče pralno masko uporabljati večkrat. Pri izdelavi prototipov so si pomagali s 3D tiskalnikom.

Kot je za Žurnal24 pojasnil Benko, bodo zdaj masko stestirali pri svetovno znanem lokalnem medicinskem podjetju BIA Separations, da bodo potrdili njeno brezhibno delovanje v zaščiti pred virusom.

Foto: CZ Ajdovščina Maska za večkratno uporabo

Foto: CZ Ajdovščina Maska za večkratno uporabo

Glavna prednost ajdovske maske je cena, saj Benko pravi, da bi kos maske za večkratno uporabo brez filtra stal okoli en evro.

Za primerjavo, maska tip 2 za enkratno uporabo danes stane okoli 80 centov, medtem ko je bila njena običajna cena pred izbruhom pandemije okoli 20 centov.

Najbolj zmogljive maske tip 3 za enkratno uporabo pa danes prodajajo že po šest evrov. "V času pred virusom smo tip 3 v Mercatorju nabavljali za evro ali dva, odvisno od proizvajalca," je Benko nazorno ponazoril večstodstotno rast cen v zadnjih nekaj tednih, ki je povzročila ogromne stroške in zamude pri dobavah. 

Foto: Vlada RS Seja vlade v maskah

Tip 3 maske za enkratno uporabo so za nekaj minut za namene fotografiranja uporabljali tudi predsednik vlade Janez Janša z ministri na uvodni vladni seji, kar je zaradi splošnega pomanjkanja tega dragocenega pripomočka poželo veliko kritik v zdravstveni stroki. 

Če se bodo izkazale za uporabne, bodo v Ajdovščini v prvi fazi nove maske izdelovali za potrebe tamkajšnje civilne zaščite. 

 

andrej.leban@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 20:47 23. Marec 2020.

    Za dober stik maske z obrazom je potrebna mehka silikonska opna podobna kot pri polmaskah s filtri, ki tesni na …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.