Slovenija
8792 ogledov

Zakaj uvažati šestkrat dražje, če lahko boljše izdelaš doma

Maska za večkratno uporabo CZ Ajdovščina
Civilna zaščita v Ajdovščini testira zanimivo idejo, kako odpraviti vse nadaljnje težave z dobavo zaščitnih mask.

Tako kot marsikje drugje po državi tudi v Ajdovščini te dni ne manjka prodornih idej v boju s koronavirusom. 

Igor Benko, poveljnik Civilne zaščite občine Ajdovščina, je povedal, da se je nanje obrnilo šiviljsko podjetje s prototipom zaščitne dihalne maske za večkratno uporabo. 

Posebnost maske, izdelane s t. i. 3D printom, je v tem, da ima predvideno standardizirano odprtino za namestitev filtra različnih vrednosti filtracije, odvisno od potreb. Na ta način je mogoče pralno masko uporabljati večkrat. Pri izdelavi prototipov so si pomagali s 3D tiskalnikom.

Kot je za Žurnal24 pojasnil Benko, bodo zdaj masko stestirali pri svetovno znanem lokalnem medicinskem podjetju BIA Separations, da bodo potrdili njeno brezhibno delovanje v zaščiti pred virusom.

Maska za večkratno uporabo | Avtor: CZ Ajdovščina CZ Ajdovščina

Maska za večkratno uporabo | Avtor: CZ Ajdovščina CZ Ajdovščina

Glavna prednost ajdovske maske je cena, saj Benko pravi, da bi kos maske za večkratno uporabo brez filtra stal okoli en evro.

Za primerjavo, maska tip 2 za enkratno uporabo danes stane okoli 80 centov, medtem ko je bila njena običajna cena pred izbruhom pandemije okoli 20 centov.

Najbolj zmogljive maske tip 3 za enkratno uporabo pa danes prodajajo že po šest evrov. "V času pred virusom smo tip 3 v Mercatorju nabavljali za evro ali dva, odvisno od proizvajalca," je Benko nazorno ponazoril večstodstotno rast cen v zadnjih nekaj tednih, ki je povzročila ogromne stroške in zamude pri dobavah. 

Seja vlade v maskah | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Tip 3 maske za enkratno uporabo so za nekaj minut za namene fotografiranja uporabljali tudi predsednik vlade Janez Janša z ministri na uvodni vladni seji, kar je zaradi splošnega pomanjkanja tega dragocenega pripomočka poželo veliko kritik v zdravstveni stroki. 

Če se bodo izkazale za uporabne, bodo v Ajdovščini v prvi fazi nove maske izdelovali za potrebe tamkajšnje civilne zaščite. 

 

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 20:47 23.marec 2020.

    Za dober stik maske z obrazom je potrebna mehka silikonska opna podobna kot pri polmaskah s filtri, ki tesni na podtlačnem prilagajanju roba maske gibanju obraza. Statično gre vsaka maska skozi če držiš zaprt gob..., tudi pločevinka pira! Šiviljam svetujem ...prikaži več si raje pogledajo v svet kako so že skrojene vrhunske obrazne maske in poizkušajo iz tega najti neko svojo pralno obliko z izmenljivimi filtri. Možakarjem iz CZ pa se vidi da primanjkuje zadolžitev in ne vejo več kaj bi počeli v teh časih.