Zakaj v sušilnicah sušena ali drva iz Romunije in Bolgarije niso kakovostna

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Kurilna sezona. Tisti, ki so se odločili za eno cenejših opcij, ogrevanje na drva, imajo na trgu tudi ob začetku kurilne sezone dovolj ponudbe. Vprašanje pa je, kakšna drva dobijo. Katere so pasti?
Oglej si celoten članek

Drva so v zadnjih letih veljala za enega cenejših energentov, številni so se odločili za menjavo; če že ne celotnega sistema, so si v domove vgradili kamine ali kaminske pečke, s katerimi se ogrevajo ob prehodu letnih časov. Drva so cenejša, a z njimi je nekaj več dela, poleg tega se tisti, ki nimajo svojih drv, lahko na trgu osmolijo. Ponudba je široka in ni nujno, da bo vsako bukovo poleno gorelo enako.

Cena drv po ali tik pred novo sezono ne niha občutno, je za naš portal povedal Mitja Piškur z Gozdarskega inštituta v Sloveniji. Trenutna povprečna cena za prostorni meter drv je 65 evrov z davkom, v kolikor se stranka odloči za drva, zločena na paleti 1 m x 1m x 1,8 m, bo trenutno povprečno odštela okrog 115 evrov. Cena velja brez prevoza.

Še vedno pa drži, da se je najpametneje z drvmi za prihodnjo sezono oskrbeti po koncu aktualne. "Naše stranke, s katerimi delamo že več let, že maja opomnimo za nakup, do sezone večji del drv že prodamo," je za naš portal povedal Maks Planinšek, inženjir gozdarstva, lastnik podjetja Ingles iz Šentjurja pri Celju. Od leta 2010 na letni ravni beležijo okrog 30-odstotno rast prodaje drv.

"Prodajamo les iz Bosne in Hercegovine ter Slovenije, ne uvažamo pa iz Madžarske ali Romunije, saj prihaja do razlik v kakovosti. Bukev ni nujno enaka bukvi, kakovost drv je odvisna tudi od nadmorske višine, na kateri drevo raste," pojasnjuje Planinšek. Če gre za višjeležeče dele rasti, kot so denimo drva iz Bosne, je les bolj kakovosten. "Za primerjavo - v Romuniji in na Madžarskem drevesa rastejo v nižjih predelih, zato so bolj mokra, več časa potrebujejo za sušenje, ne dosegajo takšne kakovosti, kot denimo naša drevesa." 

Planinšek pri tem doda, da tudi stara pravila, in sicer da je potrebno sečnjo opraviti pozimi, nikakor ne v času mlaja in podobno, držijo. V zimskem času vegetacija miruje, zato drva, dobljena iz takrat sekanih dreves veljajo za kakovostnejša, med drugim se prej posušijo, saj imajo že v osnovi manj vlage. "Je pa res, da so tudi drva v poletnem času posekanih dreves, med veliko in malo mašo, lahko primerljivo, če ne še bolj kakovostna, saj gre tudi v tem času za manjšo vlago v drevesih."

V sušilnicah posušena drva ne zagovarjajo

Na vprašanje, kako lahko potrošnik ve, kdaj je bila opravljena sečnja, kje je izvor njegovih drv, koliko časa so bila sušena in podobno, dobavitelji drv v en glas priznajo, da potrošnik tega ne more zagotovo vedeti. Nakup opravi zgolj na zaupanje. "A potrošnik se pri tem lahko zaveda, da mi od tega živimo, da si slabe kakovosti pri tako majhnem trgu enostavno ne moremo privoščiti," poudarja Planinšek. V njegovem podjetju, poudarja, večje količine drv pripravljajo že pozimi, do maja imajo že ogromne zaloge.

Foto: Profimedia Drva Na začetku nove kurilne sezone, pravi, imajo drva še vedno na zalogi, čeprav so izkušnje nekaterih kupcev takšne, da se jih že oktobra, razen pri večjih trgovskih ponudnikih, težje dobi. V tem primeru se nekateri zatekajo tudi k nakupu drv, ki jih posušijo v sušilnicah.

"Ja, tudi mi imamo takšna drva na voljo, a jih strankam ne priporočamo. Kakovostno suha drva so le tista, ki so stara vsaj leto dni," poudari Planinšek. V kolikor kurimo sveža drva, je to bolj obremenilno za okolje, poleg tega je veliko slabši izkoristek, saj se v kurišču najprej energija porabi zato, da se takšna drva posušijo.

"Pri drveh iz sušilnice se pripeti, da se zunanji sloj na paletah zločenih drv posuši, medtem ko sredinski ostaja vlažen. Ta vlaga sčasoma preide tudi na zunanja drva," spoznanja, da v sušilnicah sušena drva ne morejo nadomestiti naravno sušenih zagovarja Planinšek. Prizna, da jih večina večjih ponudnikov drv na trgu ima v svoji ponudbi, sami jih ne priporočajo. "Če kdo res vztraja, da bi imel takšna drva, mu jih sicer lahko prodamo in dostavimo, a pri tem večkrat poudarimo, da bo lahko imel težave pri kurjenju," zagotavlja lastnik podjetja, katerega ponudbo najdemo na spletni strani drva.info., ki doda, da ljudje pač različno slišimo, sploh takrat, če se nam z nakupom mudi. Pravi, da upoštevajo tudi reklamacije in da imajo ravno v času nastanka tega prispevka eno v teku.

Strankam, ki kupujejo tik pred ali že na začetku sezone veliko bolj priporočajo brikete. "V naši ponudbi imamo 100-odsotno bukove brikete, njihova vlaga je med 8 in 10 odsotkov. Izkoristek je večji, celo večja kalorična vrednost je, kot pri drvah, pa tudi peči in tuljave ostajajo čiste. Potrošnikom svetujemo, da kupijo kakovostne brikete, ki ne vsebujejo lubja. Tiste brikete, ki so poceni, lahko vsebujejo le odpadni material proizvodnje pelet," še svetuje gozdarski inženir, ki je preden je ustanovil svojo firmo, dolga leta sodeloval z Zavodom za gozdove Slovenije.

Cena tone briket se z dostavo vred suče do 200 evrov. Cena je višja kot v primeru drv, a upoštevati je treba, da se v primeru drv vedno dobi tudi od 20 do 40 odstotkov vlage, medtem ko je vlage v briketih pod 10 odstotkov.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 18

  • 17:35 6. November 2016.

    To povzroči temperatura rosišča. Ko se peč začne ogrevati, se v določenem (nižjem) temperaturnem območju začnejo znotraj peči rositi stene, …

  • jgm
    13:14 6. November 2016.

    Drva, ki so razcepljena se dobro posušijo, pa ni važno kdaj so posekana, razen če so zložena v senci kje …

  • jgm
    13:03 6. November 2016.

    Glede na tvoj komentar, vidim, da nimaš kaj dosti pojma. Gosto ta lesa je odvisna od marsičesa, predvsem od drevesne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.