Slovenija
1664 ogledov

Zakaj v sušilnicah sušena ali drva iz Romunije in Bolgarije niso kakovostna

Komentarjev 18
Popularni
  • Popularni
  • Najstarejši
  • Najnovejši
Pokaži odgovore
  • Avatar praufo
    praufo 18:49 05.november 2016.

    kaj pa če drva niso tako "zelo kvalitetna" za te novejše peči, kaj se zgodi, in zakaj les kot žrtev žledoloma ne bi mogel doseči vlažnost 20%, ... no pa strinjam se da mora bit les najmanj leto sušen na ...prikaži več zraku, ... razloži mal več

  • mirror 17:28 05.november 2016.

    Kurite samo z drvmi in briketi podjetja Ingles, ki so edini kakovostni in primerni.

  • tomaz 20:09 05.november 2016.

    pa še to, les mora biti sekan ob pravem času...žledolom ni bil...v nasprotnem se drva nikoli ne posušijo, pa jih lahko 10 let sušiš...

  • mirror 23:57 05.november 2016.

    Če imaš na radiatorjih termostatske ventile je treba imeti vsaj na enemu navadnega, ki je stalno na pol odprt, da ne pride do zadušitve ognja v peči.

  • jgm 08:27 06.november 2016.

    Kurjenje mi vzame 5 min časa dnevno, pepel pa je iz peči treba odstraniti 1× mesečno (20 min). Kurilnica je čista, brez prahu in pepela, ker peč deluje na vlek (ventilator v dimniku), se iz nje nikoli ne zakadi. V ...prikaži več kurilnici pozimi sušimo perilo.

  • tecumseh_1975 08:50 06.november 2016.

    glede na tvoj komentar se čudim da sploh znaš zakuriti. tole z drvmi iz višjih leg je čista ekonomika. Drva ki rastejo na mokrem imajo bolj ..."redek" les, ker imajo v lesu več in večje traheje (po domače: žile). Se ...prikaži več pravi da za 1m3 drva v bistvu dobiš več zraka kot lesa in posledično manj energije na m3 kot pri bolj gostem lesu. Se pa strinjam da v dobri peči zgori vse, samo kup ki ga skuriš je večji kot če kuriš kvalitetna drva.

  • Avatar Leon
    Leon 10:02 06.november 2016.

    Prijatelj Mitja ,kaj pa tista drva ,ki gnijejo po državnih gozdovih Pohorja od MB do SG ali tista niso primerna za kurjavo ? Vse je v glavah državnih birokratov !

  • Avatar praufo
    praufo 10:41 06.november 2016.

    ne razumem kaj pišeš ... res ne, prvič slišim da se začne nekaj "pacati", dovod zraka se ustavi, ko je dosežena temperatura, ko je zalogovnik poln (80/80)

  • jgm 13:14 06.november 2016.

    Drva, ki so razcepljena se dobro posušijo, pa ni važno kdaj so posekana, razen če so zložena v senci kje za kakšnim zidom in niso pokrita. Slabo se sušijo tudi tista, ki so preveč pokrita, streho naj imajo le na ...prikaži več vrhu.S tem, da se pacajo v peči, pa nimam izkušenj. Meni vedno vse pogori do konca in kot sem napisal, v dimniku ni bilo še nobene saje. Raufenkirar mi ponosno kaže pest belega pepela, ki se ga oprime zaradi kondenza.

  • mirror 17:35 06.november 2016.

    To povzroči temperatura rosišča. Ko se peč začne ogrevati, se v določenem (nižjem) temperaturnem območju začnejo znotraj peči rositi stene, pa tudi peč noče najbolj goreti. Ko se temperatura dvigne čez to, ta vlaga in težave izginejo.To se pojavlja ...prikaži veča pri pečeh starejšega tipa.

  • Dejan Škraba 06:46 06.november 2016.

    Podatki: Toplotna črpalka zrak/voda, hiša 200m2 neto ogrevane površine, lokacija 800m nadmorske kjer je večinoma v kurilni sezoni okoli 3-4 stopinje hladneje kot v dolini, kurilna sezona pri nas traja od septembra do skoraj maja. 750 evrov za ogrevanje hiše ...prikaži več in ogrevanje sanitarne vode skozi celo leto. Kdo se bo ukvarjal še z drvmi, zlaganjem drv, čiščenje pepela, prah itd ???

  • tomaz 10:20 06.november 2016.

    jgm...kdaj pa so suha...tista ki niso sekana v pravem času nikoli, prej zgnijejo....drugače je pa takole...ja, vse zgori, samo kako in kdaj in s koliko smole. Pri pečeh na vpihavaje zraka regulacija poteka nekje na 7 stopinjah diference nastavljene toplote ...prikaži večoplote peči ali dimnika in če izgorevanje ni pravilno (nekvalitetna drva) se pač zaradi tega, ker ni dovolj zraka začne pacati v peči. Skratka pri nekvalitetnih drvah moraš nalagati po malo in večkrat, ne moreš pa peč naložiti in da to potem traja nekaj ur...

  • Avatar praufo
    praufo 10:47 06.november 2016.

    vsak les ima svojo energetsko vrednost, glede na sestavo, oz gostoto teh letnic, kar je v bistvu že vse zračunano, ... popolno se strinjam, da je čas sečnje izredno pomemben, ampak to še ne pomeni, da tista drva sekana v ...prikaži več nepravem času, ne gorijo, je pa res slabši izkoristek, dogaja se celo, za med gorenje izločajo vodo, pa so lahko stara 5 let ali več, sušenje v sušilnici pa še kako pomaga, nenazadnje je sušilnica sama kurilnica, kjer je lahko tudi 30°C in 30% relativna vlažnost, ampak v pravi napravi kot piše jgm, pogori vse, drugo je pa izkoristek, ... pač vržeš eno ali dve poleni več

  • tomaz 11:48 06.november 2016.

    Dejan....glede na investicijo se zelo dolgo amortizira, uporabna je za prehodno obdobje, v mrazu pa brez dodatnega kurjenja ne gre, ali pa je prevelika poraba ellektrike. Najboljša varianta je kombinacija peči, toplotne črpalke in kolektorjev. Samo če potegneš črto pod ...prikaži večgneš črto pod investicijo v neko samostojno hišoi za ta namen, maš 50 000 EUR premalo. Sedaj pa sam izračunaj, kdaj boš toliko prišparal z ceno gretja na mesec, da se ti bo izplačalo...nikoli, ker boš moral preje menjati in sanirati obstoječe.

  • jgm 13:03 06.november 2016.

    Glede na tvoj komentar, vidim, da nimaš kaj dosti pojma. Gosto ta lesa je odvisna od marsičesa, predvsem od drevesne vrste in pa rastišča.Nimajo redkejšega lesa tisti ki rastejo na mokrem, pač pa tisti ki so na presuhem. Hrast iz ...prikaži večz višjih leg je lahko tudi do 40% lažji od tistega, ki raste ob vodi - suh, da se razumemo. Če morda ne veš: 1kg lipe ima enako kurilno vrednost kot 1 kg bukve.

  • jgm 06:59 06.november 2016.

    Kakšno nakladanje. Pri drveh sta pomembni le dve stvari: da so suha in da jih ne zmanjka. Seveda mora biti peč sodobna, elektronsko vodena. Jaz kurim na drva v Frolingovi peči že skoraj 20 let. Pokurim vse kar je lesenega ...prikaži več in do sedaj ni bilo v dimniku še niti ene saje, saj zgori vse. Niti ni važen čas sečnje, niti nadmorska višina, je pa važno, da se drva naravno sušijo vsaj eno leto, še bolje dve.

  • tomaz 18:14 05.november 2016.

    Po cenovni lestvici rastejo stroški nekako takole, drva, pileti (sekanci), toplotne črpalke, olje in plin. Za novejše peči na drva, ki so že elektronsko krmiljenje, je zelo pomembno da so drva kvalitetna (tud slučajno ne žledolom) in da imajo vlage ...prikaži večvlage pod 20%. Drva, ki so bila sekana v tem letu, se lahko uporabljajo šele naslednje, nikakor pa ne smemo kuriti "še toplih" iz istega leta. Čeprav je napisanih v prispevku kar nekaj koristnih zadev, mi vseeno malo vleče na reklamiranje -ingles. Kljub veliki ponudbi, je najbolje kupiti od tistega, za katerega veš, da je sekal ob pravem času in v znanem gozdu.

  • tomaz 20:06 05.november 2016.

    praufo....elektronika vpihava zrak in pri določeni temperaturi se dovod zraka zelo zmanjša in kasneje celo ugasne...takrat se v peči začne pacati in se ustvarja smola...na žalost v te peči ne moreš nametati vsega, kar gori....

  • Komentirajte

    Za oddajo komentarja se morate registrirati. Nimate uporabniškega računa? Registracija je hitra in enostavna, registrirajte se in vključite v debato.