Zaostritev režima tudi za verske obrede

Foto: Anže Petkovšek Frančiškanska cerkev
Vlada bo sprejela ukrepe, ki bodo zaostrili tudi pogoje za izvajanje verskih obredov.
Oglej si celoten članek

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je povedal, da se bo popoldne sestala vlada in odločala o novih ukrepih za zajezitev širjenja covida-19. Včeraj je bilo v Sloveniji potrjenih 707 novih okužb, zapolnile so se tudi kapacitete v slovenskih bolnišnicah. Vlada bo tako na podlagi svežih podatkov sprejela nove ukrepe.

Glede na načrt ukrepov za 2. val covida-19 bi zdaj bili na vrsti ukrepi iz 3. paketa oranžnega svežnja, ki predvidevajo posamezne ukrepe po posameznih občinah in regijah. Katere regije bodo doleteli posamezni ukrepi bo odvisno od tega, katere regije bodo imele incidenco večjo od praga, za katerega se bodo na vladi dogovorili. Kacin ocenjuje, da so regije tako velike, da se ključne življenjske potrebe lahko zadovolji znotraj regije. Seveda pa bodo veljale določene izjeme za prehajanje med regijami, kot je odhod na delo in iz dela.

Nova navodila lahko pričakujejo tudi verske skupnosti. Kacin je napovedal, da sledi zaostritev režima. "Verniki v regijah v rdečem območju bodo morali upoštevati dodatne omejitve. Zelo resna je možnost, da bi bili obredi prepovedani," je dejal.

Okužen župnik, vernikom ni treba v karanteno
Kot poroča Večer, je bil včeraj o okužbi s koronavirusom obveščen eden od župnikov v Laškem. Župnik je o potrjenem testu obvestil starše otrok, ki jih je minulo soboto in nedeljo krstil. Po dogovoru z NIJZ vernikom, ki so bili pri maši, ni treba iti v karanteno, navaja časnik. Sstali duhovniki, ki stanujejo na istem naslovu kot okuženi duhovnik, so v karanteni. 

Glede ukrepov, povezanih s šolanjem, je dejal, da se bodo trudili, da bi bile šole, kolikor dolgo se le da, polne šolarjev in dijakov.

Intenzivna Matjaž Jereb: Zdravimo 42-letnega bolnika brez pridruženih bolezni

Na vprašanje, ali se bo morebiti preskočilo ukrepe tretjega svežnja in prešlo na ukrepe 1. paketa rdečega paketa, je odvrnil, da je najprej na vrsti tretji sveženj. "Načrt ukrepov je opomnik za avtomatično odzivanje na določene parametre, ki so zdaj izpolnjeni. Na kakšen način, v kakšnem obsegu, po kakšnem zaporedju, pa je stvar presoje in odločitve, ki bo sledila," je napovedal Kacin.

COVID-19 V SLO Pristal na infekcijski kliniki: Čutil meglico, ki noče stran

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 17:45 14. Oktober 2020.

    Če bi nosil podobico svetega Janeza, se mu to nebi zgodilo ...

  • Ivo
    15:40 14. Oktober 2020.

    Edino pravilno je, da je virus sedaj udaril zgolj po tistih, ki jim lahko noč pomaga in ostale pusti pri …

  • 13:41 14. Oktober 2020.

    Sliko ste dali iz Maribora, frančiskansko cerkev in Piramido v ozadju! Župnik pa je okužen v Laškem! Bravo vsaka čast! …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.