Zdravje > Aktualno
15073 ogledov

Pristal na infekcijski kliniki: Čutil meglico, ki noče stran

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
"Bojim pa se, da bomo kmalu prišli do situacije, ko bodo ljudje verjeli zaradi osebnih izkušenj in to spoznanje plačali z visoko ceno," pravi 51-letnik, ki je zaradi covida-19 pristal na infekcijski kliniki. Pred tem je bil zdrav, imel le nekoliko povišan krvni tlak.

V torek so v Sloveniji opravili 4902 testa na okužbo z novim koronavirusom, potrjenih je bilo rekordnih 707 okužb, je na novinarski konferenci sporočil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.V bolnišnicah se zdravi 210 bolnikov, od tega jih 35 potrebuje intenzivno zdravljenje.

O tem, kako poteka bolnišnično zdravljenje zaradi novega koronavirusa, je tokrat spregovoril 51- letni moški, ki so ga na infekcijsko kliniko v Ljubljani sprejeli šest dni po začetku pojavljanja simptomov.

"Zmanjkovalo mi je sape, v pljučih sem čutil nekakšen balon, meglico, ki kar noče stran. Vsak kašelj mi je pobral več kisika, kot mi ga je uspelo vdihniti, na neki točki se mi je zavrtelo, sklepam, da zaradi pomanjkanja kisika. Ker ne moreš spati in se je to dogajalo cele noči, sem se zjutraj odločil, da ne morem več in klical dežurnega zdravnika," pričevanje bolnika, ki je želel ostati anonimen, povzemajo na UKC Ljubljana. 

51-letnik: "Bojim pa se, da bomo kmalu prišli do situacije, ko bodo ljudje verjeli zaradi osebnih izkušenj in to spoznanje plačali z visoko ceno."

Bistven je bil remdesivir

"V bolnišnici sem nato prejemal kisik, sredstva proti kašlju, bistveno pa je bilo zdravilo remdesivir, ki se je pri meni zelo dobro izkazalo in v štirih dneh se je situacija drastično izboljšala. Prej nisem mogel spati drugače kot na hrbtu, saj sem težko dihal in sem imel hude bolečine. Z zdravilom pa je postajalo lažje, dodajali so mi tudi prehranske dodatke za energijo," pove moški, ki je danes že v domači oskrbi. "A na oddelku niso imeli vsi te sreče, moj "sosed" je v tem času izvedel, da je pozitivna še njegova žena, tudi njo so priklopili na kisik, tako da se kalvarija nadaljuje ... ta strah za svojce in družino je enako boleč kot bolezen sama," dodaja. 

Moški pravi, da je 14 dni po pozitivnem testu še vedno v izolaciji, v svoji sobi, odmaknjen od vseh. "Brez zaščite nihče ne pride niti do vrat moje sobe. Vse, kar uporabim in dam potem pred vrata, prebrišem s krpo in sprejem za dezinfekcijo. Nato še enkrat vse prebrišejo in dezinficirajo," pripoveduje. 

"Še vedno nimam prave energije, laično povedano moram nadomestiti odmrle celice z zdravimi in to bo trajalo. Hitro se zadiham, sicer pa sem k sreči bolje."

Glede poteka bolezni je 51-letnik pojasnil, da so se mu isti večer, ko je izvedel za pozitivni test, pojavili vročina, vse pogostejši kašelj in glavobol. "A skušal sem se pozdraviti doma na ustaljene načine, z lekadoli in podobnim. V družini smo takoj ločili prostore, spalnice, ker imamo to možnost in k sreči se nihče ni nalezel," je dodal.

Sodelavec je bil na krstu, kjer naj bi bil nekdo okužen

Moški, ki je bil pred tem zdrav, imel je le nekoliko povišan krvni tlak, je še povedal, "da lahko samo predvidva," kje se je okužil. "Sodelavec je bil na krstu, kjer naj bi bil nekdo okužen. On je šel po tem, ko je za to izvedel, v samoizolacijo, ko se je vrnil v službo in je v dveh dneh zbolel, pa se je naš vodja odločil in nas vse poslal na testiranje. Opravili smo ga, sedem dni po zadnjem rizičnem stiku," je pojasnil. 

Ne želite si maske, ki ti jo nadomestijo za dotok kisika

Tistim, ki še vedno ne verjamejo v moč virusa, preboleli sporoča. "Lažje sprejemljiva je maska za enkratno uporabo kot tista, ki ti jo v bolnišnici namestijo za dotok kisika. Naredimo to zase in za svoje najbližje. Bistveni človekovi pravici sta tisti do življenja in zdravja, šele nato lahko govorimo o drugih. Če razumemo bolezen, se da veliko narediti, tudi sami lahko poskrbimo za to, da zamejimo širjenje okužbe, že znotraj družine."

Grenko izkušnjo je moški končal z besedami:  Bojim pa se, da bomo kmalu prišli do situacije, ko bodo ljudje verjeli zaradi osebnih izkušenj in to spoznanje plačali z visoko ceno.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 9
  • Avatar Alissica
    Alissica 06:09 17.oktober 2020.

    ❤️ ︍Ocenite moje fotografije tukaj - WWW.ES17.CLUB

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 22:48 14.oktober 2020.

    torej konec ukrepov,da se pozdravit ,življenje teče lahko zdaj normalno naprej ,kaj hočete povedat

  • Ender3 20:59 14.oktober 2020.

    Verjamem, ampak to, se vseskozi dogaja, nekaterim se imunski odziv obrne v napačno smer. Namesto antivnetni na provnetni odziv, potem nastopi prava štala, z hudimi celo smrtnimi posledicami.