Zaplet glede referenduma o vodah

Foto: Mateja Poje
Foto: Mateja Poje
Državna volilna komisija (DVK) volivce opozarja, da morajo vlogo za glasovanje po pošti iz tujine pravilo izpolniti.
Oglej si celoten članek

Državna volilna komisija (DVK) je v zadnjem času prejela veliko nepravilnih vlog za glasovanje po pošti iz tujine na referendumu o noveli zakona o vodah, in sicer od volivcev, ki bodo 11. julija začasno v tujini, predvsem zaradi dopusta. Poudarja, da je treba v vlogi navesti tujo državo in naslov v tujini za pošiljanje volilnega gradiva.

Kot so danes sporočili iz DVK, ugotavljajo, da volivci pri oddaji vloge za glasovanje po pošti iz tujine prek portala e-Uprava ne izberejo tuje države oz. ne navedejo naslova v tujini, na katerega želijo, da se jim pošlje volilno gradivo za glasovanje po pošti (volilna karta, glasovnica in ustrezni ovojnici), temveč navedejo naslov v Sloveniji ali pa kot državo navedejo samo Slovenija.

"Državna volilna komisija te volivce naproša, da v vlogi navedejo tujo državo in naslov v tujini, ter obenem opozarja, da bo DVK primorana takšne vloge zavrniti, saj zakon glasovanja po pošti v Sloveniji za to kategorijo volivcev ne omogoča," so zapisali.

Foto: Saša Despot reka Kolpa

Glasovalo bo lahko 1,7 milijona upravičencev

Referendum o noveli zakona o vodah bo potekal 11. julija. Referendumsko vprašanje se bo glasilo: "Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 30. marca 2021?". Na referendumu bo glas lahko oddalo 1.700.032 volilnih upravičencev, pri čemer jih ima 1.598.203 stalno prebivališče v Sloveniji, ostalo so izseljenci, je sporočilo ministrstvo za notranje zadeve.

Pobudniki referenduma prihajajo iz strokovnih področij, pa tudi iz več okoljevarstvenih in drugih nevladnih organizacij, ki so povezani v gibanju Za pitno vodo. Vsi nasprotujejo predvidenemu 37. členu, ki bi na vodnih in priobalnih zemljiščih omogočal gradnjo objektov v javni rabi in ki bi jih bilo po novem možno graditi mimo prostorskega načrtovanja s področja upravljanja voda le z izdajo vodnega soglasja Direkcije za vode.

Minister Andrej Vizjak očitke zanika ter trdi, da se možnost gradnje na priobalnem pasu po novo predvideni rešitvi oži ter da je z zakonom predvideno več sredstev za vzdrževanje vodotokov. Prav tako na ministrstvu za okolje menijo, da zakon ne ogroža pitne vode.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 19:51 18. Junij 2021.

    ZA ZAKON, proti nevladnim cuzialistom, ZA, ZA, ......

  • 17:40 18. Junij 2021.

    Vladajoči paraziti uporabljajo vse metode za neuspešen izid referenduma . Borili se bomo.za vsako kapljico vode.

  • 17:11 17. Junij 2021.

    Zaslužujem od 130 do 180 dolarjev na uro, tej službi sem se pridružil pred tremi meseci in v prvem mesecu …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.