Slovenija
124 ogledov

Začenja se kampanja pred referendumom

cerkniško jezero epa
Začenja se kampanja pred referendumom o noveli zakona o vodah, ki bo 11. julija.

Referendumsko vprašanje se bo glasilo: ''Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 30. marca 2021?''

Na referendumu bo glas lahko oddalo 1.700.032 volilnih upravičencev, pri čemer jih ima 1.598.203 stalno prebivališče v Sloveniji, ostalo so izseljenci, je sporočilo ministrstvo za notranje zadeve.

Novela bo na referendumu zavrnjena, če se bo za to izrekla večina udeležencev referenduma, pri čemer pa mora ta večina hkrati predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Glede na seznam volilnih upravičencev to pomeni okoli 340.000 volivcev.

Kranjska Gora jezero Jasna Slovenija ''Danes narava sporoča svoje, saj dežujejo podpisi''

Za kaj gre?

Gibanje Za pitno vodo je 19. maja v DZ prineslo skoraj 50.000 overjenih podpisov volivcev pod zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o vodah. Na ministrstvu menijo, da so bili podpisniki zavedeni.

Pobudniki referenduma prihajajo iz strokovnih področij, pa tudi iz več okoljevarstvenih in drugih nevladnih organizacij, ki so povezani v gibanju Za pitno vodo. Vsi nasprotujejo predvidenemu 37. členu, ki bi na vodnih in priobalnih zemljiščih omogočal gradnjo objektov v javni rabi in ki bi jih bilo po novem možno graditi mimo prostorskega načrtovanja s področja upravljanja voda le z izdajo vodnega soglasja Direkcije za vode.

Minister Andrej Vizjak očitke zanika ter trdi, da se možnost gradnje na priobalnem pasu po novo predvideni rešitvi oži ter da je z zakonom predvideno več sredstev za vzdrževanje vodotokov. Prav tako na ministrstvu za okolje menijo, da zakon ne ogroža pitne vode.

cerkniško jezero Slovenija ''Tudi varovalka pregori, če predlog ni dober!"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.