Zaplet z glasovnicami za volitve, sprejeli izjemen ukrep

Foto: Epa
Foto: Epa
Državna volilna komisija se je seznanila s težavo pri dostavi volilnega gradiva.
Oglej si celoten članek

Na Veleposlaništvo Republike Slovenije v Buenos Airesu je bilo iz Slovenije odposlanih 6200 glasovnic, vendar pa se je 630 glasovnic za 9 volilnih okrajev nekje izgubilo. V enem izmed štirih paketov, ki so prispeli na veleposlaništvo, je namreč del glasovnic manjkal. Državna volilna komisija (DVK) bo zato pristojne organe obvestila o utemeljenem sumu odtujitve volilnega gradiva.

Volilke in volici v Buenos Airesu - na zadnjih volitvah jih je tam glasovalo 751 - bodo kljub temu lahko nemoteno glasovali, saj je DVK sklenila, da se na veleposlaništvo po elektronski pošti pošljejo posebne nadomestne glasovnice v PDF formatu. Gre za izjemen ukrep, sprejet z namenom omogočanja uresničevanja volilne pravice. Ob vročitvi glasovnice volilcem na volišču bo pooblaščena oseba na veleposlaništvu vsako nadomestno glasovnico ožigosala. DVK bo priporočila obema zaupnikoma, ki sta bila s strani kandidatnih list imenovana za to volišče, da sta navzoča pri glasovanju. Prav tako bodo o omenjenem dogodku in nadomestnih glasovnicah obveščeni tudi volilni odbori in volilne komisije v Sloveniji.

Če se bodo glasovnice, ki so bile odtujene, naknadno pojavile, bodo nemudoma uničene. Na del glasovnic čakajo tudi še na slovenskih veleposlaništvih v Washingtonu, Canberri in Madridu, vendar so vsi sporočili, da – glede na informacije s strani dostavnih poštnih služb - pričakujejo, da jih bodo še pravočasno prejeli. V nasprotnem primeru bo DVK tudi za ta volišča odločala o zagotovitvi nadomestnih glasovnic.

To niso prve težave, ki so se pojavile letos. Direktor Službe DVK Dušan Vučko je v tem tednu potrdil, da so se težave pojavile na več ravneh: pri potrjevanju kandidatnih list s strani volilnih komisij volilnih enot, pri malomarnem opravljanju dela ene od zaposlenih v Službi DVK in pri pošiljanju volilnega gradiva v mednarodni promet s strani Pošte Slovenije.

dezurni@styria-media.si
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 23

  • 20:45 23. April 2022.

    Najbrž se bodo res pojavile - a v skrinjicah in nato preštete. Volitve se namreč dobi pri štetju... Po vseh …

  • 09:03 23. April 2022.

    "...ČE jih najdejo...NEMUDOMA UNIČIJO...." Ja,ja,ja; NEMUDOMA UPOEABIJO ZA SVOJE NAMENE!!!!

  • 20:12 22. April 2022.

    V primeru razveljavitve volitev bi imeli v Sloveniji revolucijo !

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.