Slovenija
11136 ogledov

To so težave državljanov, ki želijo voliti v tujini

volitve Slovenija DZ Epa
Največji paket volilnega gradiva za volivce v tujini je bil poslan šele včeraj. Iz Pošte Slovenije sporočajo, da bi morale na naslovne pošte preostanek vreč z glasovnicami prejeti danes.

Pošta Slovenije je od Državne volilne komisije (DVK) prejšnji ponedeljek in torek prejela več kot 36.000 glasovnic za volivce, ki živijo v tujini. V sredo so odpremili nekaj manjših paketov, šele včeraj pa je zadnjega, ki je največji paket glasovnic za več kot 25.600 naslovnikov. Več kot očitno je, da se bodo izpolnjene glasovnice zaradi praznikov težko pravočasno vrnile v Slovenijo, poroča Delo.

''Do zamud pri pošiljanju glasovnic v tujino ne prihaja po krivdi Pošte Slovenije. Delo je organizirano na način, da se pošiljke, sprejete v Sloveniji, odpravijo v tujino pravočasno,'' so nam odgovorili iz Pošte Slovenije.

Kot pojasnjujejo na Pošti, je potrebno vse pošiljke pred predajo v mednarodni promet skenirati, nato se pošiljke predajo v žigosanje in usmerjanje ter pripravo vreč (poštnih sklepov) za naslovne države. Pošiljke so bile odpravljene v noči iz torka na sredo. ''Skupaj je šlo za 47 vreč, od katerih jih je bilo v naslovno državo 33 dostavljenih še isti dan, to je 13. aprila, 14 vreč pa je bilo dostavljenih naslovnim poštam 14. aprila, to je naslednji delovni dan. Ker gre za prednostne pošiljke, bi morale biti vse omenjene pošiljke naslovnikom dostavljene najkasneje v torek, 19. aprila,'' so zapisali.

Na naslove je prispelo 60 odstotkov vreč

V petek je Pošta Slovenije prejela okoli 21.300 pošiljk, ki so bile odpravljene v noči iz ponedeljka na torek. ''Po zadnji preveritvi je na naslovne pošte evropskih držav že včeraj prispelo več kot 60 odstotkov vreč. Ostale bi morale na naslovne pošte evropskih držav prispeti danes, tako da bo dostava pošiljk praviloma izvedena do petka, 22. aprila 2022,'' zagotavljajo na Pošti Slovenije.

Obenem izpostavljajo, da so jim bile zadnje pošiljke za volilne upravičence s stalnim prebivališčem v tujih državah predane le devet dni pred izvedbo volitev oziroma zgolj štiri delovne dni pred dnevom, ko je treba izvesti njihovo dostavo naslovnikom. ''Za primerjavo lahko navedemo, da so bile glasovnice za predčasne volitve v državni zbor leta 2018 oddane trinajst dni pred dnevom volitev oziroma devet delovnih dni pred dnevom, ko je treba izvesti dostavo naslovnikom,'' pojasnjujejo na Pošti in dodajajo, da so roki prenosa pisemskih pošiljk v mednarodnem prometu so informativni, zato Pošta Slovenije ne more odgovarjati za morebitno nepravočasno dostavo.

Iz tujine bo sicer glasovalo nekaj več kot 105.000 volivcev. Po zakonodaji so upoštevane vse glasovnice, ki iz tujine prispejo do 12. ure osmega dne po dnevu glasovanja. Ker na 2. maj pošte ne obratujejo, je DVK ta rok podaljšala za en dan, in sicer do vključno 3. maja do 12. ure.

Do težav je prišlo na več ravneh

Člani državne volilne komisije so se z zastojem pri pošiljanju v tujino seznanili na današnji seji. Direktor Službe DVK Dušan Vučko je dejal, da so se težave pojavile na več ravneh: pri potrjevanju kandidatnih list s strani volilnih komisij volilnih enot, pri malomarnem opravljanju dela ene od zaposlenih v Službi DVK in pri pošiljanju volilnega gradiva v mednarodni promet s strani Pošte Slovenije. Član DVK Drago Zadergal je ob tem dejal, da je Pošta Slovenije svoje delo opravila v osmih dneh, kar je v enakem času, kot na volitvah leta 2018.

Člani DVK so se strinjali, da se pri Pošti Slovenije preveri, v katere države so pošiljali glasovnice v soboto, 16. aprila, in v torek, 19. aprila, ko je bilo v tujino skupaj poslanih več kot 32.000 glasovnic. Obenem so se strinjali, da direktor Službe DVK pripravi pisno poročilo v zvezi s pošiljanjem volilnega gradiva v tujino. 

volitve Slovenija volišče | Avtor: Epa Epa

Takšna so pričevanja volivcev iz tujine

Kljub jasnim zakonskim določbam so se začela pojavljati pričevanja državljank in državljanov Slovenije, ki se soočajo s težavami z glasovanjem iz tujine - bodisi s pravočasnim prejemom glasovnic bodisi s samo možnostjo glasovanja. Na ravnanja, ki bi lahko imela vpliv na izvrševanje volilne pravice, v zadnjih dneh opozarja tudi več nevladnih organizacij.

Volivka, ki je oddala vlogo za volitve v tujini v februarju, saj živi v ZDA, je v tednu pred volitvami izvedela, da je bila njena vloga že oddana. Ko je preverila številko za sledenje, podatkov o pošiljki sprva ni bilo, ob ponovnem klicu pa je izvedela, da poskus vročitve pošiljke 12. marca ni bil uspešen. Na pošti v ZDA o neuspešni vročitvi nimajo informacij. Sostanovalec, prav tako iz Slovenije, je glasovnico dobil. ''Na vprašanje, ali so po neuspešni vročitvi dobili glasovnico nazaj, pravijo, da lahko preverijo, a se tako ali tako ne da nič več narediti. No, očitno ne bom glasovala, četudi sem si tako želela," je zapisala volivka, ki se sprašuje, kako je pošiljka potovala 8 dni v ZDA, v več kot enem mesecu pa ni prispela nazaj v Slovenijo.

''Živim v Avstriji, tukaj imam stalno prebivališče, sem državljanka Slovenije. Gradiva po pošti še nisem dobila. Danes sem bila slučajno v Sloveniji in sem hotela predčasno glasovati. In glej ga, zlomka, ni me niti v volilnem imeniku,'' je svojo zgodbo delila druga gospa, ki se počuti izdano, saj svojega glasu na volišču ni mogla oddati.

Danes se izteče rok, do katerega morajo volivci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji, pa bodo na dan volitev v Sloveniji in bi želeli tu oddati svoj glas, to sporočiti Državni volilni komisiji.

Za volitve v Državni zbor je državljanom Republike Slovenije s prijavljenim stalnim prebivališčem v tujini volilno gradivo po uradni dolžnosti poslano na naslov prijavljenega stalnega prebivališča v tujini. Brez posebne prijave se lahko glasuje tudi na najbližjem diplomatsko-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije glede na naslov prijavljenega stalnega prebivališča v tujini, če bo tam vzpostavljeno volišče in je oseba vpisana v posebni volilni imenik.

Volilna udeležba na predčasnem glasovanju višja kot pred štirimi leti

Dosedanja volilna udeležba na predčasnem glasovanju je po podatkih okrajnih volilnih komisij precej višja od udeležbe na predčasnem glasovanju na volitvah v državni zbor leta 2018 in 2014. Zlasti v Ljubljani, kjer je na Gospodarskem razstavišču 14 volišč, se je prvi dan predčasnega glasovanja udeležilo precej volilnih upravičencev. Posebnih težav ni bilo, razen na redkih voliščih, kjer so nekatere politične stranke agitirale preblizu volišč in so volilni odbori o tem obvestili policijo. Nekaj težav je bilo tudi zaradi okužb s koronavirusom pri članih volilnih odborov, ki so nato morali poiskati zamenjavo, so pojasnili na DVK.

Vučko je opozoril na veliko število prijav na t. i. volišču omnia, ki bo v nedeljo organizirano na Upravni enoti Ljubljana, kar lahko povzroči čakalne vrste. Tokrat so prejeli precej več vlog za glasovanje na voliščih omnia, kot na preteklih volitvah, zato DVK naproša volilke in volilce za potrpežljivost.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 26
  • Ender3 15:24 20.april 2022.

    Izgleda,da SDS in izdajalcem ne gre po načrtu, zato so v scenarij vključili PS, državljana K, na DVK pritiskajo na Vučka...Siol/Planet tv in Nora24tv tekmujejo v odkrivanju lažnih afer in diskreditacije posameznikov. Parsifal pa jim že napoveduje zmago. Izgubili so ...prikaži večo razum, postopajo iracionalno, nevarno in nezakonito. To so razlogi, da z volitvami temu naredimo konec.✌✌🙏🙏

  • puys 12:55 20.april 2022.

    To je problem za desnico, saj razgledani ljudje iz tujine vedno volijo desno stran.

  • jakec1575 12:42 20.april 2022.

    Janšizem v vsej svoji lepoti!!!!!! mulca iz pošte je treba za jajca obesit, da se JJ malo poserje. Dobesedno. To je napad na volitve.