Zapletlo se je že pri prvi

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Danes bi morali odpreti prvo ambulanto za neopredeljene.
Oglej si celoten članek

V mariborskem zdravstvenem domu Adolfa Drolca naj bi danes začela delovati prva ambulanta za paciente, ki so ostali brez osebnega zdravnika. Kot je pojasnil direktor Jernej Završnik, so v zdravstvenem domu na odprtje ambulante pripravljeni, ker pa Zavod za zdravstveno zavarovanje še ni pripravil ustreznih obračunskih podlag za delo v tej ambulanti, bodo vrata še ostala zaprta. Kot navaja Završnik, je ZZZS napovedal, da bo podlage za obračune pripravil do srede.  

Z ZZZS so medtem sporočili, da so v sredo ponoči uvedli večjo informacijsko prilagoditev, zaradi katere je v informacijskem sistemu mogoče opredeljevati bolnike na ambulanto in ne le na posameznega zdravnika kot doslej. "Glede na navedeno ni nobenih ovir s strani ZZZS, da ambulante za neopredeljene v zdravstvenih domovih ne bi pričele delovati," poudarjajo.

Pripravljenost za delo izrazila polovica zdravnikov

Za delo v ambulantah za neopredeljene se je sicer odločila polovica od 48 zdravnikov. 
Predvidenih je več ambulant, prva pa bo delovala v stavbi zdravstvenega doma na Ulici kneza Koclja v centru mesta. Bolnike bodo sprejemali v živo v času uradnih ur v ambulanti ali pa se lahko ti naročijo na termin prek telefona ali aplikacije Pri zdravniku.

To bo prva ambulanta za paciente, ki so brez izbranega osebnega zdravnika v Sloveniji, čeprav v Mariboru težava z dostopnostjo do zdravnika še zdaleč ni tako pereča kot kje drugje. Brez osebnega zdravnika je v območni enoti Maribor 5,4 odstotka pacientov, kar je okoli 6000 ljudi.

Zdravniki bodo v ambulantah za neopredeljene delali po podjemnih pogodbah, prejeli pa bodo 80 evrov na uro. 

V kraju, kjer je največji delež pacientov brez zdravnika, ambulante zaankrat ne bo

Glede na podatke, ki smo jih pridobili od ZZZS, je največji delež pacientov brez osebnega zdravnika na Ravnah na Koroškem, in sicer 11,5 odstotka, kar sicer pomeni okoli 6000 ljudi.  

"Zaenkrat te potrebe ni bilo izražene," nam je na vprašanje glede odprtja ambulante za neopredeljene sporočil direktor ZD Ravne na Koroškem Stanislav Pušnik. Ocenjuje, da so ambulante za neopredeljene "tujek in motnja v sistemu".

Pušnik sicer napoveduje, da se bodo, če bo potrebno, dogovorili za organizacijo take ambulante, da pa pri njih zaposlene zdravnice in zdravnik zaenkrat niso izrazili pripravljenosti za delo v ambulanti za neopredeljene, je pa to izrazilo nekaj zdravnikov iz drugih zavodov.

Ministrstvo za zdravje je predvidelo, da bo v vseh zdravstvenih domovih po državi zaživelo 94 ambulant za neopredeljene paciente, od tega kar 19 v Ljubljani. Večina ambulant bo odprtih po nekaj ur na dan ali na teden.

Prednost pacientom, ki so imeli v enoti osebnega zdravnika

Ravnam na Koroškem z osmimi odstotki pacientov brez izbranega osebnega zdravnika sledi Ljubljana, kjer bodo ambulante za neopredeljene začeli vzpostavljati, "ko bodo urejene tehnične zahteve s strani ZZZS za opredelitev pacientov".

V prvem koraku bodo odprli skupaj sedem ambulant v 6 enotah: Bežigrad, Center, Moste-Polje, Šiška in Vič-Rudnik. Prednostno se bodo v ambulantah za neopredeljene opredeljevali tisti pacienti, ki so imeli izbranega osebnega zdravnika v tej enoti in imajo v njej tudi svojo zdravstveno dokumentacijo.

Premalo zdravnikov, da bi lahko sprejeli vse neopredeljene paciente

Za delo v ambulantah za neopredeljene zavarovane osebe se je prijavilo 20 zdravnikov, ki so zaposleni v ZD Ljubljana in 19 zdravnikov zunaj zavoda. "Glede na število kadra, ki je na razpolago za delo v teh ambulantah, sprva ne bomo mogli zagotoviti opredelitve vsem pacientom, ki so trenutno brez osebnega zdravnika, saj bomo lahko odprli omejeno število ambulant," pojasnjujejo v ZD Ljubljana.

Ura na dan za nenaročene

V Zdravstvenem domu Celje bo ambulanta za neopredeljene začela delovati v ponedeljek, 16. januarja 2023. 

V celjski regiji je brez izbranega osebnega zdravnika 2945 neopredeljenih oseb. Glede na kadrovske zmožnosti bo ambulanta delovala od ponedeljka do četrtka, pet ur na dan. Ena ura na dan bo namenjena nenaročenim, štiri ure na dan pa naročenim pacientom v ambulanti za neopredeljene. Naročiti se bo možno po telefonu in e-pošti. Ambulanta bo imela določen ordinacijski čas, svojo telefonsko številko in e-naslov.

Izven rednega delovnega časa in preko podjemnih pogodb

V ambulanti za neopredeljene je pripravljenih sodelovati devet zdravnikov družinske medicine (z glavarino 1895+), en specializant 4. letnika, 13 srednjih medicinskih sester in šest administratorjev. "Delo v ambulanti za neopredeljene bo potekalo izključno izven njihovega rednega delovnega časa, in sicer preko podjemnih pogodb," poudarjajo v ZD Celje. Po potrebi bodo vključevali dodatne zainteresirane zdravnike iz ZD Celje ter koncesionarje.

"Zdravniki niso navdušeni nad delom v tej ambulanti" 

V ZD Gornja Radgona zdravnica dr. Debevec Šic še opredeljuje paciente in zaenkrat ne mislijo vzpostaviti ambulante. Prav tako zdravniki niso navdušeni nad delom v tej ambulanti, interes je pokazala le ena zdravnica, so sporočili.

Iz ZD Slovenj Gradec so sporočili, da trenutno poteka vpis pri dveh zdravnicah, ki naj bi nadomestili obstoječe ambulante. Prednostno bodo vpisani pacienti, ki so že doslej obiskovali to ambulanto. Po 16. 1. bodo začeli vpisovati tudi ostale občane Slovenj Gradca in Mislinje. Vpisovali bodo do zapolnitve ambulant.

V ZD Novo mesto imajo trenutno pacienti še možnost opredelitve pri izbranem osebnem zdravniku. V kolikor bodo v prihodnje vse kapacitete zasedene, predvidevajo vzpostavitev ambulante za neopredeljene osebe. "S pomanjkanjem zdravstvenega kadra vseh profilov se soočamo tudi v ZD NM, trenutno s prerazporejanjem, različnimi oblikami dodatnega dela predvsem pa neizmerno pripadnostjo večine sodelavcev razmere še obvladujemo," sporočajo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 10:36 13. Januar 2023.

    Imam obcutek, da se je del kadra fino navadil na covid dodatke in delo od doma v 2letih. Zdaj hocejo …

  • 09:57 13. Januar 2023.

    Saj počasi gre na bolje, le to bebavo označbo NEOPREDELJENI raje spremenite v IZIGRANI ali ZAVRŽENI..

  • 09:09 13. Januar 2023.

    2 leti so samo odgovarjali na e-pošto, pa dobivali dodatke. raje naj se spomin ohranja na vse škandalozne dogotke, ki …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.