Slovenija
10594 ogledov

To so regije, kjer je zdravstvo povsem v razsulu

Čakalnica Saša Despot
Zakaj zaradi pomanjkanja zdravnikov toliko bolj vre v Ljubljani kot v ostalih predelih Slovenije? Je težava res zgolj v prestolnici in kako je drugje?Preverili smo.

V Sloveniji je v zadnjih tednih zavrelo. Zavrelo, ker se posamezniki ne morejo dokopati do temeljne zdravstvene pravice, pravice do osebnega zdravnika. "Vsakdo ima pravico do zdravstvenega varstva pod pogoji, ki jih določa zakon," piše v 51. členu ustave. A dejstvo je, da je bilo ob koncu lanskega leta (podatki za 31. 12. 2022) brez izbranega osebnega zdravnika kar 131.940 posameznikov. Tudi če iz tega odštejemo tujce z začasnim bivališčem, ki jih je po podatkih ZZZS-ja 32.928, še vedno dobimo visoko številko 99.012 oseb. 

Čakalnica Zdravje Podatki, ki skrbijo: tudi 114-letnica brez izbranega osebnega zdravnika

"Problem pomanjkanja družinskih zdravnikov je namreč značilen za celotno Slovenijo, in sicer zaradi določb Splošnega dogovora, ki na podlagi sporazuma med Vlado RS in FIDES iz leta 2017 ter na podlagi sklepa Vlade RS iz leta 2019 določa nerealno nizko mejo za odklanjanje zavarovanih oseb. Limit za odklanjanje zavarovanih oseb s strani družinskih zdravnikov je namreč postavljen na 1.895 glavarinskih količnikov na 1 tim v ambulanti. ZZZS je takemu določilu odločno nasprotoval. Meja za odklanjanje novih oseb je bila namreč določena nerealno nizko glede na razmere (razpoložljivost zdravnikov družinske medicine)," so nam pojasnili na ZZZS. 

Na neustrezno dolgoročno načrtovanje kadrov v zdravstvu, še zlasti na področju družinske medicine je računsko sodišče nazadnje opozorilo oktobra lani v svoji reviziji Ministrstva za zdravje in Zdravniške zbornice Slovenije ter izdalo podrobna priporočila.

Dejstvo je, kar dokazujejo tudi številke, da težava ni nastala čez noč. Se pa je v zadnjem letu morda še poglobila, a o tem se je začelo toliko govoriti in razpravljati, ker je zavrelo v Ljubljani, saj se je v prestolnici stanje začelo ekspresno slabšati, vsaj kar se tiče "neopredeljenih".

Čakalnica Slovenija Zdravnikov je iz leta v leto več, zato so nastradali pacienti

Statistika namreč razkriva, da je bilo konec novembra 2019 (pred tem letom podatki niso bili tako natančni, zato smo izbrali prvo leto, ko se je posodobil sistem zbiranja podatkov) v izpostavi Ljubljani 23.827 posameznikov brez izbranega osebnega zdravnika (v to izpostavo spadajo tudi občine Brezovica, Dobova, Dol, Horjul, Ig, Škofljica, Mevode, Vodice, Velike Lašče). Ob koncu novembra 2022 pa je po podatkih ZZZS takšnih posameznikov v izpostavi Ljubljana 31.314, ob koncu decembra pa kar 33.952. Torej kar 2500 posameznikov več v enem samem mesecu. 

Naj dodamo, da je bilo ob koncu leta v izpostavi Ljubljana več kot 353 tisoč upravičencev, kar pomeni, da je bilo brez izbranega osebnega zdravnika 9,6 odstotka posameznikov. Ob pregledu podatkov pa lahko hitro ugotovimo, da je še bistveno huje v drugih izpostavah, a tam vendarle ni bilo slišati tako ostrih besed med ministrom za zdravje in direktorji zdravstenih domov, kot smo jim bili priča v Ljubljani.

V oči bode izjemno visok podatek za območno enoto Ravne na Koroškem, in sicer 15.465 kar je glede na število vseh upravičencev preko ZZZS-ja – to je na dan 30. 9. 2022 znašalo 135.542 – izjemno visok podatek. Območna enota Ravne na Koroškem je tudi najslabša med vsemi območnimi enotami. Sledi Ljubljana. Več v spodnji tabeli. 

Najslabše območne enote po odstotku upravičencev brez IOZ: 31.12.2022
OE Ravne na Koroškem 11,5 %
OE Ljubljana 8,0 %
OE Novo mesto 5,9 %
OE Koper 5,5 %
OE Maribor 5,4 %
OE Nova Gorica 5,3 %
OE Celje 5,0 %
OE Kranj 4,3 %
OE Krško 3,2 %
OE Murska Sobota 3,2 %

Katerim regijam oz. izpostavam gre najslabše?

Po pregledu podatkov števila oseb brez izbranega osebnega zdravnika (IOZ) glede na število upravičencev v območnih enotah in njihovih izpostavah je bila ob koncu lanskega leta daleč najslabša situacija v izpostavi Ravne na Koroškem, in sicer je v tej koroški enoti brez osebnega zdravnika bilo kar 21,5 odstotka upravičencev. Čeprav se sodeč po statistiki zdi stanje kar alaramntno, pa v ZD Ravne na Koroškem ne delijo enakega mnenja. "Zaenkrat te potrebe ni bilo izražene," nam je na vprašanje glede odprtja ambulante za neopredeljene sporočil direktor ZD Ravne na Koroškem Stanislav Pušnik. Ocenjuje, da so ambulante za neopredeljene "tujek in motnja v sistemu". Več o tem si lahko preberete tukaj

Sledi izpostava Kočevje (spada pod OE Ljubljana), kjer je kar 17,1 odstotka upravičencev bilo brez osebnega zdravnika. S podatki se ne more pohvaliti niti izpostava Ribnica (prav tako spada pod OE Ljubljana), kjer je 15,9 odstotka upravičencev bilo brez osebnega zdravnika. Rožice ne cvetijo niti v izpostavi Črnomelj (spada pod OE Novo mesto), kjer je na dan 31. 12. 2022 bilo brez osebnega zdravnika 12,5 odstotka upravičencev. 

Zdravstvena ambulanta Slovenija Zapletlo se je že pri prvi

In kje je Ljubljana? Stanje niti v izpostavi Ljubljana ni rožnato, toda še zdaleč ne tako alarmantno kot v zgornjih izpostavah. V izpostavi (in ne celotni območni enoti) Ljubljana je brez osebnega zdravnika 9,6 odstotka upravičencev oz. 33.952 posameznikov.

Deset najslabših izpostav po odstotku upravičencev brez IOZ: 31.12.2022
Izpostava Ravne na Koroškem 21,5 %
Izpostava Kočevje 17,1 %
Izpostava Ribnica 15,9 %
Izpostavelj Črnomelj 12,5 %
Izpostava Trbovlje 12,2 %
Izpostava Radlje ob Dravi 11,8 %
Izpostava Slovenj Gradec 11,4 %
Izpostava Ljubljana 9,6 %
Izpostava Trebnje 9,4 %
Izpostava Idrija 8,9 %

 

Komentarjev 15
  • leonardo 07:43 14.januar 2023.

    Kot vse kaže, bo spet naj...narod. S tem ko je minister popustil belim netopirjem, je razhajkal cel plačni sistem. No ja najvišjim 3 jurje gor, kdo bi se sekiral za rajo pa naj bo v javnem sektorju ali v tovarnah, ...prikaži več ki so postali hlapci delodajalcem. Bravo Golob. Oprosti ampak nisi dorasel politiki niti vodenju! Spet sem se zmotil.

  • lojs 17:17 13.januar 2023.

    spet se vidi, da ne razumete problema, zakaj ne pluvate po teh kurcih, ki jih nekateri volite in imenujete ŽUPANI ... šerfi zoki se vam smeje v ksiht, imamo pa preko 200 občin in če je samo polovica tako pokvarjenih, ...prikaži več potem je vse jasno ... ZD so v rokah občin in ti kurci župani izsiljujejo za koncesije vse in vsakogar, plačkajo narod s provizijam in se delajo lepe ... njim bi moral omejiti mandate in jih kazenbsko preganjat, to je golazen, tukaj se začne ... ampak folk je itak prebutast

  • mirror 14:01 13.januar 2023.

    Vse kar je slabega, se dogaja v Ljubljani. To so neizpodbitna dejstva.