Zdravje
5858 ogledov

Podatki, ki skrbijo: tudi 114-letnica brez izbranega osebnega zdravnika

covid-19 koronavirus čakalnica starejši upokojenci upokojenec Profimedia
Uspelo nam je pridobiti starostne podatke posameznikov, ki v Sloveniji ob koncu leta 2022 niso imeli zdravnika. Zaskrbljujoče je to, da je med takšnimi kar 14 posameznikov, starejših od sto let. Med njimi tudi 114-letnica. Toda ...

Podatki, ki smo jih pridobili iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju ZZZS), kažejo na to, da je bilo ob koncu leta 2022 izjemno veliko oseb brez izbranega osebnega zdravnika starejših od 80 let (kar 3111). Ta podatek je po eni strani lahko zelo zaskrbljujoč, a po drugi strani gre sklepati, da je velik odstotek teh evidentiranih starejših posameznikov nastaljenih v domovih starejših občanov, kar pomeni, da imajo skoraj zagotovo ustrezno zdravniško oskrbo zagotovljeno, čeprav nimajo izbranega domskega zdravnika. Zato padejo v evidenco posameznikov brez osebnega izbranega zdravnika. 

V evidenci, narejeni 30. novembra 2022, smo opazili kar 14 starejših oseb od sto let. Najstarejša med njimi je 114-letnica iz območne enote Ljubljana, sledita 110-letnici iz območne enote Ljubljana in izpostave Domžale. "Predvidevamo, da so vse te starejše nad sto let osebe nastanjene v domovih starejših občanov (DSO) in imajo tako dejansko zagotovljeno zdravstveno oskrbo v okviru DSO, čeprav uradno nimajo izbranega osebnega zdravnika," se glasi pojasnilo ZZZS-ja. 

Posameznik, ki se preseli v DSO, prenese zdravstveno kartoteko v DSO, kjer dobi izbranega domskega zdravnika, hkrati pa se odjavi od svojega osebnega zdravnika. 

Odprlo se nam je novo vprašanje, in sicer kakšen smisel ima, da so takšnih posamezniki, ki so v DSO upravičeni do ustrezne zdravniške oskrbe, v takšnih evidencah. Podatki iz 30. novembra 2022 kažejo na to, da je več kot 5100 posameznikov v evidenci oseb brez izbranega osebnega zdravnika starejših od 75 let. 

Vprašanje je, koliko odstotkov teh posameznikov, dejansko ne more dostopati do osnovne zdravniške oskrbe. A dobili smo pojasnila ZZZS-ja, ki opozarja, da stanje z zdravniki ni rožnato niti v DSO-jih. "Zaradi trenutne situacije imajo tudi DSO težave z zdravniki in tako so tudi nekatere osebe v DSO ostale brez izbranega osebnega zdravnika, vendar DSO v tem primeru poskrbi, da imajo njihovi varovanci zagotovljeno zdravstveno oskrbo s strani drugih razpoložljivih zdravnikov, tako da imajo varovanci DSO zagotovljeno zdravstveno oskrbo, predvsem pa varovancem v DSO ni potrebno iskati zdravnika, saj to za njih poskrbi DSO," so nam pojasnili na ZZZS. 

Komentarjev 9
  • robi2107 22:29 11.januar 2023.

    A propos dohtarji in DSO: to je fino zrihtano v Deosovem DSO v Horjulu, ker je tam v isti stavbi ambulanta in še lekarna. Tako zdravnica pride kar sama do oskrbovancev, če je treba.

  • Ender3 15:18 11.januar 2023.

    Zakaj javnost zavajajo s pojmom osebni zdravnik. Naj poimensko objavijo, kdo ima ta privilegij imeti osebnega zdravnika. Imaš ga, če si ga plačaš in to ne samo v času njegovih uradnih ur in razporeda. Tak osebni zdravnik je, na vpoklic ...prikaži več 24 ur na dan, ves teden čez vse leto. Državljanom se mora zagotovl samo in zgolj izbor zdravnika družinske medicine v sklopu javnega zdravstva.

  • vestnana 10:31 11.januar 2023.

    1. predvidevate, da so nastanjene v DSO - to še zdaleč ni nujno za vse nad 100 let 2. tudi nastanjeni v DSO imajo izbranega zdravnika in glede na pomanjkanje, tudi nekateri domovi ne uspejo dobiti zdravnikov in je možno, ...prikaži več da dejansko nimajo oskrbe, razen nujne, ko kličejo urgenco....