Zapornika, ki je napadel paznika, premestili

Foto: Saša Despot novinarska konferenca Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS), na kateri so predstavili ugotovitve interne komisije po pobegu pripornikov iz Zavoda za prestajanje kazni zapora Koper
Foto: Saša Despot novinarska konferenca Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS), na kateri so predstavili ugotovitve interne komisije po pobegu pripornikov iz Zavoda za prestajanje kazni zapora Koper
Generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij meni, da sistemske spremembe v zaporih za zdaj niso potrebne.
Oglej si celoten članek

Generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj je potrdil, da so kaznjenca Sama Tadina, ki je v ponedeljek okoli poldneva z jedilnim nožem napadel pravosodnega policista, premestili z Doba v ljubljanski zapor. Za to so se odločili, da se ne poglablja stiska tistih, ki so bili tako ali drugače vpleteni v incident. Tako napadenemu, ki je bil v ponedeljek v večernih urah izpuščen iz bolnišnice, kot drugim vpletenim je bila ponujena tudi psihosocialna pomoč. 

Varnostna situacija v zaporu na Dobu je po besedah Podržaja po dogodku boljša, saj pristojni "bolj pazijo na to, kako se delovne naloge izvajajo". Drugi ukrepi po njegovi oceni niso potrebni. 

Obsojenec, ki je zdaj v posebnem prostoru za izločitev, je uporabljal modem za brezžični internet, ki pa v zaprtem delu zavoda Dob ni dovoljen. Sprožilni element za napad je bil, ko je bil seznanjen, da mu bo računalnik začasno odvzet. Podržaj je ob tem ponovil, da obsojenec ni bil agresiven in tako zavrnil nekatere neuradne informacije. Kljub poročanju nekaterih, da naj bi imel Tadin že prej agresivne izpade, pa je Podržaj dejal, da večjih težav z njim po njegovih navedbah niso imeli, je pa pisal veliko pritožb na najrazličnejše naslove.

Foto: Žurnal24 main Dob zapor

Glede pregledovanja zapornikov po vračanju z izhodov, ki jih ne opravljajo več, je Podržaj povedal, da so lani v določenem obdobju po vračanju z izhodov avtomatično pregledovali vse zapornike, a je predvsem v ženskem zaporu na Igu prišlo do pritožb zaradi domnevno pretiranega poseganja v osebno integriteto zaprtih. Varuh človekovih pravic in ministrstvo za pravosodje sta zato odločila, da morajo pravosodni policisti opustiti avtomatično pregledovanje vseh zapornikov. "Možnost prepovedanih predmetov v zaporu je na ta način povečana, na drugi strani pa smo vsaj delno razbremenili pravosodne policiste," je pojasnil.

Spremembe niso potrebne 

Po pogovoru z direktorji zavodov za izvrševanje kazenskih sankcij in vodjami oddelkov za varnost so ugotovili, da posebni ukrepi oz. sistemske spremembe za zdaj niso potrebni, je dejal Podržaj. "S strani vseh direktorjev zavodov sem dobil zagotovilo, da je varnostna situacija v zaporih ustrezna in obvladana. Seveda obstajajo določena varnostna tveganja, kot vedno, sta pa bila dva nedavna dogodka vsak na svoj način dodaten razlog oz. povod za to, da so se varnostni ukrepi in postopki natančno preverili, dopolnili in da se je tudi nadzor nad izvajanjem teh postopkov intenziviral," je dejal.

Dob Napad v zaporu: Zapornik z nožem ranil policista

Napovedal je, da bodo v skladu s spremembo pravilnika o pooblastilih in delu pravosodnih policistov, ki so stopile v veljavo lani decembra, torej še pred pobegom v Kopru, v dveh mesecih pripravili potrebne spremembe temeljnih aktov o načrtih varovanja in po potrebi tudi drugih aktov, ki urejajo življenje in delo v zaporih. Potrebna bi bila sicer tudi posodobitev zastarelih videonadzornih sistemov, a denarja za to po Podržajevih besedah še ni. Stala naj bi 800.000 evrov, še dodatnih 200.000 evrov pa vzdrževanje.

Konkretnih varnostnih tveganj v zaporih Podržaj javno ni mogel izpostaviti, "dejstvo pa je, da obstajajo v vseh sistemih varovanja šibkejše točke, ki jih je treba najprej identificirati in se nato nanje ustrezno odzvati". 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 08:10 23. Januar 2019.

    Nasploh je preveč svobode zapornikov v zaporih. Da ima več udobja kot marsikateri upokojenec je pa huda. In kaj temu …

  • vec
    23:33 22. Januar 2019.

    Najbolš da ga spustijo, ker očitno niso sposobni niti sebe branit, v vseh občilih oziroma RADIO sem slišal, da zapornik …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.