Slovenija > Črna kronika
4953 ogledov

Napad v zaporu: Zapornik z nožem ranil policista

Zapor Dob Boštjan Tacol Največji slovenski zapor
Obsojenec z jedilnim nožem napadel in ranil pravosodnega policista.

Napad na pravosodnega policista se je zgodil na zaprtem delu zavoda na Dobu, ko so policisti izvajali varnostne naloge. Eden od obsojencev je z nožem iz pribora pravosodnemu policistu zadal dve rani v hrbet. Pravosodnega policista so po napadu najprej oskrbeli v ambulanti zavoda, nato pa so ga odpeljali v bolnišnico. 

Po neuradnih informacijah naj bi pravosodnega policista napadel Samo Tadin, ki je julija 2015 načrtno povzročil prometno nesrečo, v kateri je življenje izgubil policist Igor Mauser. Tadin poklical policijo in v lažni najavi za intervencijo dejal, da bo pobil svojo družino. Ko so policisti odhiteli na pomoč, je na Ižanski cesti v zasedi počakal prvo policijsko vozilo in namerno trčil vanj. Eden od policistov je umrl na kraju nesreče, drugi pa je bil lažje poškodovan.

Kot je pojasnil direktor Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob Bojan Majcen, sta pravosodna policista ob obhodu zaprtega oddelka ob vstopu v tretji modul z vrati zadela ob "nekoliko nastavljeno" posteljo, zato sta posumila, da se v sobi nekaj dogaja.

Policista našla modem in odvzela računalnik

Pri rutinskem pregledu sta našla pokrovček, ki je pripadal prenosnemu računalniškemu usb-modemu, ki je v zaporu prepovedan. Policista sta nato zaporniku nato odvzela računalnik. Ko je eden od njiju odhajal iz sobe, je obsojenec pograbil nož iz jedilnega pribora, ki ga imajo obsojenci lahko pri sebi in ga dvakrat zabodel v hrbet. Policist se je uspel obraniti, na pomoč pa mu je s hodnika pritekel kolega, skupaj sta napadalca obvladala.  

Najhujša kazen: 30 dni v samici

Obsojenec doslej ni kazal znakov agresivnosti, tudi med postopkom je bil povsem miren. Kot so ocenili na upravi, je pravosodnega policista napadel na skrajno zahrbten in zavržen način.

Čeprav obsojenec prestaja dolgo zaporno kazen, ga niso ocenili za nevarnega in zmožnega tako zahrbtnega dejanja, je povedal Majcen. Obsojenca bodo na Dobu disciplinsko obravnavali in generalnemu direktorju predlagali njegovo premestitev v drugi zavod. Najstrožja disciplinska kazen, ki ga lahko doleti, je do 30-dnevna namestitev v samici.

Modeme tihotapijo tudi z droni

Majcen pojasnjuje, da spletna modeme pri obsojencih na Dobu odkrivajo skoraj dnevno, v zavod pa jih tihotapijo različno. Najbolj sodobno z letalskimi droni, ki preletavajo zavod, v telesnih odprtinah, skozi zaporniško tovarno, med obiski ... V Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob je zaprtih 582 oseb, ki jih varuje 141 pravosodnih policistov.

V zadnjih štirih letih se je po poročanju Ursiksa v zaporih zgodilo več napadov in poskusov napadov na pravosodne policiste, a v nobenem primeru ni prišlo do težjih poškodb. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • maresem 18:26 21.januar 2019.

    Ja, ponudili bi mu še večji konfort, 4K LCD TV, Vodno posteljo itd... Pa malo erotičnih masaž,...

  • 03a22797237ce84cc413aa3240ab4331bd637aab 17:49 21.januar 2019.

    Smrtna kazen ima svoj namen! Za tako golazen častim za metek.

  • Majazmaja 17:44 21.januar 2019.

    Tadin je bil v neki oddaji, kjer so obravnavali umore, ki so jih kriminalci zagrešili nad policisti. Tip je totalen psihopat in kot tak ne bi smel iz celice brez verig in kugle na nogi. Če kdaj pride ven, se ...prikaži več njegovi okolici ne bo dobro godilo, saj jo krivi za vse, kar se mu slabega dogaja. Je razvajen, egocentričen, maščevalen sociopat. Dobro ve, kaj počne, čeprav se dela nekega reveža, ki so ga vsi izigrali. Že zaradi nasilja nad ženo bi moral do konca življenja v arest. Ruskega, ne našega.