Slovenija
4683 ogledov

Ministrica Katičeva v koprskem zaporu: Rešitve čez noč niso možne

Andreja Katič Saša Despot predstavitev kandidatke za ministrico za pravosodje Andreje Katič pred odborom DZ za pravosodje
Nove zaposlitve pravosodnih policistov, delati bodo začeli čez leto in pol.

Nove zaposlitve pravosodnih policistov ter prevetritev in posodobitev sistemov v zaporih ter upoštevanje predlogov pravosodnih policistov ter dodatno usposabljanje so ukrepi, ki jih je, da se ne bi ponovili pobeg, kot se je zgodil v Kopru, napovedala pravosodna ministrica Andreja Katič. Novi pravosodni policisti,  kot je pojasnila Katičeva, na novo zaposleni pravosodni policisti potrebujejo leto in pol usposabljanja, da lahko začnejo delati.

Glede na dogovorjene standarde in normative naj bi v Sloveniji zaposlili 138 dodatnih pravosodnih policistov ter 29 drugih strokovnjakov za izvajanje kazenskih sankcij. Novi zaposleni bodo razporejeni po slovenskih zaporih. 

Na popoldanskem sestanku so ministrica za pravosodje, minister za finance in minister za javno upravo potrdili rešitev za povišanje dovoljenega števila zaposlitev v zaporskem sistemu v okviru sprememb zakona o izvrševanju proračunov, ki bo omogočila zvišanje kadrovskega načrta obeh uprav. Poleg tega je trenutno že v teku 20 postopkov za zaposlitev tako pravosodnih policistov, kot tudi strokovnih sodelavcev v zaporskem sistemu. Z danes potrjeno rešitvijo se bo v relativno kratkem času razrešila tudi najbolj pereča kadrovska problematika po posameznih zavodih za prestajanje kazni zapora, so sporočili z ministrstva za pravosodje in dodali, da so sredstva za nove zaposlitve v proračunu Ministrstva za pravosodje za leto 2019 že zagotovljena.

Ministri so za rešitev kadrovske problematike govorili tudi o možnosti prehajanja vojakov po 45. letu med pravosodne policiste, s čimer bi zagotovili tudi njihovo nadaljnjo zaposlitev.

Ministrica zahtevala poročilo o stanju v vseh zaporih

Ministrica za pravosodje Andreja Katič je koprski zapor obiskala po pobegu dveh pripornikov konec decembra. Ministrica sicer od generalnega direktorja Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jožeta Podržaja pričakuje poročilo o stanju v vseh slovenskih zaporih.

Pripornika Dragan Milosavljević in Damnjan Mitrović, ki sta bila priprta od avgusta oziroma septembra, prvi zaradi nezakonitega prehoda meje drugi pa je bil prijet na podlagi Interpolove tiralice zaradi preprodaje drog, sta na oknu v svoji sobi več časa žagala rešetke, jih nato s pomočjo pohištva ukrivila ter se z vrvjo iz rjuh spustila na notranje dvorišče zapora, nato pa se s pomočjo zabojnikov za smeti, vrvi in starih vzmetnic povzpela prek rezilne žice. Da ju ni več v zaporu, so ugotovili ob sobotnem jutranjem bujenju in deljenju zajtrka.

"Vladalo je mnenje, da iz tega zapora ni mogoče pobegniti na tak način zaradi česar so bili zaposleni zazibani v manjšo pozornost" razloge za pobeg iz koprskega zapora ocenjuje Katičeva.  

Službe ne bo izgubil nihče

Interni nadzor v koprskem zaporu, ki ga je odredil direktor urada za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj, je razkril, kaj vse je šlo narobe, da je pripornikoma uspel tako gladek pobeg. Med drugim sistem videonadzora ni imel vklopljene funkcije zaznavanja gibanja, ki bi lahko sprožil dodatno opozarjanje pravosodnih policistov, pravosodni policisti v nočni izmeni tudi vsaj dve uri niso opravljali svojega dela, zaradi česar niso opazili pobega. V zavodu tudi niso izvajali rednega nadzora rešetk na oknih, prav tako so zaprtim dovolili, da so na rešetke obešali oblačila in brisače.

"Nihče ne bo izgubil službe. Predvidoma šest zaposlenih, pet pravosodnih policistov in ena neuniformirana oseba, bodo dobili opozorilo pred izredno odpovedjo delovnega razmerja," je danes povedal Jože Podržaj, direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij. Podržaj ni raziskoval in ne želi špekulirati o tem, kaj so pravosodni policisti počeli v času, ko bi morali varovati zapor. "To niti ni pomembno, pomembno je, da niso delali tistega, kar bi morali. Če bi ob vseh pregledih, ki so bili opravljeni pred polnočjo, naredili še vse potrebno, bi danes govorili o tem, kako smo pobeg preprečili."

Pobegla zapornika Koper Slovenija Komisija odgovornost za pobeg naložila pravosodnim policistom

Namesto Valentinčiča Janja Pahor Mohorič, ki izkušenj iz zapora nima

Direktor koprskega zapora Dušan Valentinčič je sprejel objektivno odgovornost in napovedal upokojitev. Kot je danes povedala Katičeva, se bo Valentinčič poslovil z naslednjim torkom, vršilka dolžnosti direktorice koprskega zapora pa bo Janja Pahor Mohorič. Pahor Mohoričeva je bila predsednica interne komisije, ki jo je glede pobega iz zapora v Kopru imenoval Podržaj. Pahor Mohoričeva nima izkušenj z delom v zaporu, doslej je delala na generalni upravi. 

Pravosodni policisti pa so odgovornost za nepravilnosti zavrnili in poudarili, da so že dlje časa opozarjali na nepravilnosti, za katere sta odgovorna Valentinčič in Podržaj. Slednji, ki meni, da mu ni treba odstopiti, ker za dogodek ni odgovoren, še ima podporo ministrice Katičeve. Je pa ministrica zahtevala pregled stanja tudi v drugih zavodih za prestajanje kazni. Od Podržaja poročilo o tem pričakuje v doglednem času.

Komentarjev 6
  • lado16 14:06 16.januar 2019.

    katiććććć in NE KATIČ !!!!!!! balkanka ,kot večina v koaliciji !!! TAJNICA ,bruhat !!! krivi ste pa VIIIII !!!!! HODITE NA VOLITVE ,PA BOMO IMELI DRŽAVO NAZAJ !!!! ANE šarćić,jasnić !!!še v športu balkanci pa imamo !!! zakaj to gledamo ...prikaži več in ne gremo v akcijo !!!!???? vem ,da je članek o skakalcih ,ampak to je vse v spregi !!! ala VILFAN GNOJ PIJANSKI IN NGOLJUFIVI !!!!!

  • matermila 13:13 16.januar 2019.

    Ker vodilni in odgovorni ne opravljajo svojega dela,kot bi bilo treba,najebe mali človek.Če bi direktor zapora poslušal svoje podrejene in ukrepal pravočasno,do tega pobega sploh ne bi prišlo.In kdo je zdaj kriv?Ja,podrejeni seveda,kdo pa drugi.

  • Avatar Leon
    Leon 19:26 15.januar 2019.

    Katičeva ........ Žnidarjeva ,.....kaj nam je bilo tega res treba ? Ali smo res ovce v Sloveniji ?