Slovenija
4525 ogledov

Komisija odgovornost za pobeg naložila pravosodnim policistom

URSIKS Janja Pahor Mohorič Jože Podržaj Dušan Valentinčič Saša Despot novinarska konferenca Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS), na kateri so predstavili ugotovitve interne komisije po pobegu pripornikov iz Zavoda za prestajanje kazni zapora Koper
Interna komisija za beg iz zapora okrivila pravosodne policiste. Direktor zapora zaradi bega zapornikov odhaja v pokoj.

"V noči, ko sta iz koprskega zapora pobegnila pripornika, se ni izvajal ustrezen nadzor pravosodnih policistov, ki so določene naloge v skladu z varovanjem zavoda, opustili. Pravosodni policisti niso opravili vseh predvidenih obhodov," je nadzor interne komisije povzela njena predsednica Janja Pahor Mohorič. Komisijo je po pobegu dveh pripornikov iz zapora v Kopru, imenovala uprava za izvrševanje kazenskih sankcij, ki jo vodi Jože Podržaj, je obravnavala pobeg dveh pripornikov 30. decembra lani. 

"Debeli dve uri ni bilo nadzora"

Janja Pahor Mohorič, Jože Podržaj in Dušan Valentinčič | Avtor: Saša Despot Novinarska konferenca Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) Saša Despot
Nočni nadzor zapora opravljajo štirje pravosodni policisti, en na videonadzoru, trije na obhodih. Ko razlaga Podržaj, sta pobeg ujeli dve kameri, vendar ukrepal ni nihče. "Če bi vodja izmene vsaj približno opravil obseg dela, ne bi mogla ta dva naštudirat časovne luknje, ko ni nadzora," je na današnji novinarski konferenci dejal Podržaj. Ukrepov zoper policiste še niso določili. 

"Debeli dve uri ni bilo nadzora," razlaga Podržaj in dodaja, da vodja izmene, ki je po tem času prišel na plano, ni opazil niti vzmetnic, ki so bile na ograji. Po besedah Podržaja je videonadzor pokazal, da v tri ure nihče ni izvajal nikakršnega nadzora. "Dejstvo je, da v tako dolgem intervalu ni bilo opravljenih nalog, ki so določene za varovanje zapora." 

Namesto da bi odstopil, odhaja v pokoj

Komisija je ugotovila, da je objektivno za pobeg odgovoren direktor zapora Dušan Valentinčič, subjektivno pa policisti, ki so bili tisto noč na delu in niso zadostno ter strokovno opravili svojega dela. 
Valentinčič je objektivno odgovornost za pobeg prevzel in napovedal, da se bo zaradi tega upokojil. Pogoje za upokojitev izpolnjuje od lani. "Ne zdi se mi potrebno, da sem del iger, ki spremljajo ta dogodek," je dejal na današnji novinarski konferenci.  

Valentinčič je prepričan, da so pravosodni policisti, izkoristili pobeg dveh pripornikov za obračunavanje z njim in vodstvom URSIKS-a, da bi prikrili svoje slabo delo, glavno vlogo pri tem pa ima predsednik Sindikata državnih organov Frančišek Verka, ki goji stare zamere. Valentinčič naj bi ga kot takratni generalni direktor URSIKS-a večkrat premestil, ker naj bi delal zdrahe v mariborskih zaporih in na Dobu.

zapor rešetke Po pobegu Slovenija "Zapor je luksuzni hotel in mi služabniki zaprtih"

Na oknih dopuščali obleke in brisače

41-letni Dragan Milosavljevič, državljan BiH, ki je bil v priporu zaradi prepovedanega prehoda meje in 40-letni Damnjan Mitrović, ki je bil prijet na podlagi tiralice Interpola zaradi trgovanja z drugo, sta prežagala zgornji dve rešetki in ju s pomočjo pohištva upognila.
S pomočjo vrvi, ki sta jo spletla iz rjuh, sta splezala na notranje dvorišče, kjer sta manjši zabojnik za smeti naložila na večji na nato s pomočjo vzmetnic, ki so že dlje časa ležale tam, preplezala ograjo z bodečo žico in se s pomočjo vrvi iz rjuh spustila na cesto. "Vzmetnice niso omogočile pobega, so pa bile v pomoč," ugotavlja komisija. Da ju ni več v zaporu, so ugotovili ob sobotnem jutranjem bujenju in deljenju zajtrka.

"Videonadzora, ki bi nadomestil policista, ni"

URSIKS Dušan Valentinčič | Avtor: Saša Despot novinarska konferenca Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS), na kateri so predstavili ugotovitve interne komisije po pobegu pripornikov iz Zavoda za prestajanje kazni zapora Koper Saša Despot
"Imamo natančno opredeljeno, kako poteka nočni nadzor in tudi iz videonadzora je razvidno, da je bilo to zelo pomanjkljivo izvedeno," pravi direktor Valentinčič. "Pomembna je kvaliteta dela ne le število obhodov." 

"Videonadzor, ki bo delal namesto policistov, ne obstaja. Iz vsakega zapora je mogoče pobegniti, če pravosodni policisti opustijo svoje naloge," dodaja Valentinčič. Komisija je ugotovila, da videonadzor ni bil optimiziran in da ni bil vzpostavljen alarmni nadzor. Prav tako ni možnosti, da bi policist sam nastavil kritične točke, ki jih želi nadzirati, poleg tega pravosodni policist, ki 12 ur skupaj opravlja nadzor, ves ta čas ne more popolnoma osredotočen.  

Opustili nadzor rešetk na oknih

Pobegla sta bila v koprskem priporu od 26. avgusta 2019 oziroma od 12. septembra 2018, komisija pa ugotavlja, da sta rešetke žagala dlje časa, pravosodni policisti pa niso zagotovili ustreznega nadzora rešetk. "V zavodu so dopuščali na okenskih rešetkah oblačila in brisače, kar se ne bi smelo dogajati," pravi Pahor Mohoričeva. Komisija je ugotovila tudi, da v nasprotju s trditvami pravosodnih policistov, ni predlagal pregleda bivalnega prostora zapornikov. Komisija je zavrnila tudi trditve, da je do pobega prišlo zaradi pomanjkanja pravosodnih policistov, saj je bilo število pravosodnih policistov takšno, kot jih opredeljuje načrt varovanja zapora. 

Ali so pri pobegu sodelovali tudi drugi, ki so zapornikoma dostavljali liste za žage, komisija ni mogla niti potrditi, niti zanikati. Proti tretjemu zaporniku, ki je bival skupaj s pobeglima in naj bi bil svak enega od njiju pa je vložena kazenska ovadba zaradi pomoči pri begu. 

"Vsi smo bili presenečeni," je glede načina pobega dejal Valentinčič. "To je velika klofuta in upam streznitev za vse zaposlene."

 

 

Komentarjev 18
  • ode 08:29 13.januar 2019.

    Enako stanje, kot je v tem zaporu, je tudi v naši vojski. Ko bi morali ukrepati v skladu s svojimi pooblastili, se bo ugotovilo, da ni nikjer nikogar. In spet se bo odgovornost prelagala. Seveda bomo za to izvedeli le ...prikaži več v primeru, če bi šlamparija prišla v javnost.

  • silhuet 06:22 12.januar 2019.

    Tako kot vsi policaji v Sloveniji. Če ga rabiš, ga poišči v bifeju ali gostilni, kjer marljivo štrajkajo. Kadar šef znori, hitijo loviti neprivezane šoferje, da bi pa nadzorovali avtoceste in lopovske Romune, polne belih kombijev migrantov ali nakradene robe, ...prikaži več, je zanje pretežko.

  • Avatar Evhiraenna
    Evhiraenna 23:20 11.januar 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v ==> www.3xDate.top