Slovenija > Črna kronika
8734 ogledov

Znane podrobnosti filmskega pobega iz koprskega zapora

zapor rešetke Nino Verdnik
Ob sobotnem jutranjem bujenju in deljenju zajtrka so ugotovili, da dveh pripornikov ni v sobi.

Po izvedbi vseh potrebnih postopkov in pregledu nadzornih kamer je bilo ugotovljeno, da je do pobega prišlo okoli 3.30, so sporočili iz Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS). Dragan Milosavljević in Damnjan Mitrović sta bila v koprskem priporu od 26. avgusta 2019 oziroma od 12. septembra 2018. 

Pripornika sta prežagala rešetke na oknu in jih po vsej verjetnosti s pomočjo pohištva v sobi upognila do te mere, da sta lahko splezala skozi odprtino. "S pomočjo vrvi, spletene iz rjuh, sta se spustila na notranje dvorišče zapora, nato pa se s pomočjo zabojnikov za smeti in vrvi povzpela preko rezilne žice na streho tovornega vhoda. Od tam sta se s pomočjo prirejene vrvi spustila preko zunanjega zida na cesto pri tovornem vhodu," o tem, kako jima je uspelo pobegniti, pravijo na upravi. 

Oba pripornika sta skladno s Kazenskim zakonikom Srbije obtožena kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, zaradi česar je bila zahtevana izročitev Republiki Srbiji. Pripornik Milosavljević je osumljen tudi kaznivega dejanja prepovedanega prehajanje meje ali ozemlja države, skladno s 3. odstavkom 308. člena Kazenskega zakonika Republike Slovenije.

Pobegla pripornika | Avtor: PU Koper PU Koper

Paznikom pustila pismo

V času pobega je bilo v zavodu toliko pravosodnih policistov, kot jih predvideva načrt varovanja. Slabo uro pred pobegom je bil opravljen obhod območja, kjer se je kasneje zgodil pobeg. Pripornika sta pobeg načrtovala, v sobi sta pustila tudi pisno sporočilo, v katerem sta opisala razloge za pobeg. V sporočilu pripornika navajata, da sta se za pobeg odločila zaradi nestrinjanja z odločitvijo Republike Slovenije, da se ju izroči Republiki Srbiji. Oba sta pripor sicer prestajala korektno, pojasnjujejo na upravi.

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Koper so opravili rekonstrukcijo dogodka, po kateri so ugotovili, da sta pripornika pobeg skrbno načrtovala in natančno preverila tudi aktivnosti in postopke pravosodnih policistov v nočnem času. Prve ugotovitve kažejo na to, da je bil nadzor pravosodnih policistov v nočni izmeni pomanjkljiv.

Selman Selmanović, pobegnil s koprskega sodišča Slovenija 22-letni Črnogorec ni bil prav dolgo na begu ...

Prvi pobeg v 15 letih delovanja

Sobotni pobeg je prvi v petnajstih letih delovanja novega Zavoda za prestajanje kazni zapora Koper. Doslej nikoli ni bilo odkritih prerezanih rešetk, ugotovljene so bile le manjše odrgnine in druge priprave na pobeg, kar pa so pravosodni policisti vedno pravočasno odkrili in preprečili pobeg.

Generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij je že imenoval posebno komisijo, ki bo ugotavljala okoliščine pobega ter morebitno odgovornost zaposlenih.

Štirje poskusi bega v 2018

Letos so v slovenskih zaporih zabeležili 4 poskuse bega iz zaprtih delov zavodov, ki so jih zaposleni uspešno preprečili. Poleg koprskega pobega pripornikov se je v letošnjem letu zgodil še pobeg obsojenca iz Zavoda za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje, ki je bil po razpisu tiralice priveden na nadaljnje prestajanje zaporne kazni. V primerih begov zaprtih oseb je o tem vedno obveščena policija, ki ukrepa skladno s svojimi pristojnostmi, še dodaja uprava.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
 • Avatar Suzijann
  Suzijann 23:41 31.december 2018.

  Želite najti žensko za eno noč? Pridite ==> www.3xDate.top

 • Avatar vec
  vec 23:33 31.december 2018.

  ZA tole bi moral menjat CELOTNO floto kaktusov v PRAVOSODNEM ministrstvu, predvsem oddelek zaporov. Taka šlamastika se zgodi samo enkrat na recimo 30 let, ker sta baje to dokaj mirna pripornika upam da ne ubijeta koga med begom ker po ...prikaži večpo pa bi moral menjat celo strukturo v pravsodju povezanem z varnostjo v zaporih.

 • linda 19:27 31.december 2018.

  Mesečno delam s polnim delovnim časom za več kot 7 $. Neprestano sem slišala, da mi drugi govorijo, koliko denarja lahko vložijo na spletu, zato sem se odločil, da ga preučim. Začnite in spremenite svoje življenje. zajec---->>>>>>>>> www.WebJob33.Com

Sorodne novice