Slovenija
4194 ogledov

"Zapor je luksuzni hotel in mi služabniki zaprtih"

zapor rešetke Nino Verdnik
Pravosodni policisti zahtevajo razrešitev direktorja.

Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) bo jutri javnost seznanila z ugotovitvami interne komisije, ki jo je generalni direktor imenoval po spektakularnem pobegu pripornikov iz Zavoda za prestajanje kazni zapora Koper. 

zapor rešetke Koper Slovenija Znane podrobnosti filmskega pobega iz koprskega zapora

Medtem pravosodni policisti, zaposleni v zaporu v Kopru, zahtevajo takojšnjo odstranitev direktorja Dušana Valentinčiča, "saj je iz ZPKZ KP naredil luksuzen hotel in pravosodne policiste spremenil v služabnike zaprtih oseb." 

"Ogromno dejstev, ki so zapisana ne drži, ker cilj nadrejenih je osramotiti in ponižati pravosodne policiste s tem, da bi prekrili svojo odgovornost," so zapisali pravosodni policisti, zaposleni v koprskem zaporu. Pravosodni policisti naj bi tako bili vse do pobega prepričani, da imajo v zaporu rešetke iz magnolijevega jekla, ki naj bi bile pod alarmom. 

"Vendar šele zdaj izvemo, da so le te iz navadnega jekla. Država in davkoplačevalci smo plačali magnolijevo jeklo! Kje je končalo? Naj povemo, da smo sami poskusili prežagati rešetke, kar nam je v pičlih 15 minutah tudi uspelo," sprašujejo v javnem pismu, naslovljenem na medije in predsednika vlade Marjana Šarca.

Pravosodni policisti: Incidenta s pobeglima zapornikoma ni obravnaval nihče

"Prav tako naj bi imeli senzorje gibanja, pa jih NI. Naš videosistem je tako zastarel, da se komaj opazi, da se nekdo premika," pišejo policisti. Netočne naj bi bile tudi informacije o pobeglima zapornikoma, za katera naj bi vodstvo zapora trdilo, da sta pripor prestajala korektno. Decembrskega incidenta, kot opisujejo pravosodni policisti, ni obravnaval nihče.  

Okoli 20. decembra je eden od pobeglih zapornikov na obiskih prejel denar, pravosodni policist pa mu ga je izročil le znesek 100 eur, kot mu po hišnem redu pripada. Pripornik se ni strinjal in zahteval še preostali denar. "PP ni popustil in ostanek denarja deponiral. Nastale so težave in pripornik se je pričel žaljivo obnašati. Kasneje je isti pravosodni policist opravljal nenapovedan pregled sobe iz katere sta kasneje tudi pobegnila, ker je sumil, da pripornika posedujeta usb modem za internet. Pobegla pripornika sta se mu uprla in mu pričela groziti ter govorila, da nima kaj početi v njihovi sobi kar tako. PP je sprožil alarm, pritekli so ostali pravosodni policisti. Takrat sta se pripornika umirila in se pričela opravičevati. PP je sestavil poročilo o dogodku, ki ga kot kaže, nihče ni obravnaval."

tzkoper18.09.07, lisice, zapor, foto: primoz lavre Novo Slovenija Pobegla koprska pripornika sodelovala pri umoru?

Za pregled sobe ni bilo časa

Vpleteni pravosodni policist naj bi celo nadrejenemu povedal, da v tisti sobi obstaja velika možnost, da posedujejo usb modem za povezavo s spletom oz. gsm aparat. Nadrejeni niso ukazali pregleda sobe, povedali so, da sedaj za to ni časa.

Vzmetnice, brez katerih pobega ne bi bilo, pri smetnjakih dva meseca

"Naj dodamo, da sta pripornika pobegla s pomočjo vzmetnic, katere so se nahajale pri zabojnikih za smeti in to cela dva meseca – v zavodu so jih namreč zamenjali zaradi pojava garij, kar se večkrat zgodi. Kdo je dopustil in kdo je odredil, da štiri vzmetnice stojijo tam dva meseca? Pravosodni policisti sigurno ne! Brez vzmetnic ne bi bilo pobega, naj bo to vsem jasno," pišejo pravosodni policisti, ki zahtevajo, da se opravi rekonstrukcija dogodka.

V koprskem zaporu v nočnem času delajo samo štirje pravosodni policisti, en od njih je na videonadzoru. "Torej trije PP na 150 zaprtih oseb. V zaporih Ljubljana, Maribor, Celje imajo podobno število zaprtih oseb, pa je v nočnem času prisotnih devet PP," sprašujejo pravosodni policisti in poudarjajo, da so na vse to več let opozarjali direktorja zavoda in generalni urad, vendar se ni zgodilo nič.

Pravosodni policisti opozarjajo še, da direktor ne jemlje resno njihovih opozoril, da jim zaporniki grozijo. "Zavod bi moral po uradni dolžnosti podati ovadbo, vendar je v vseh letih podal le dve podobni kazenski ovadbi. Enkrat, ko je zapornik grozil direktorju in enkrat, ko je zapornik grozil pravosodnemu policistu. Grožnje pa so vsakodnevne. Nadrejeni povejo, da "saj se je opravičil" ali "saj ni mislil resno"." 

Ker ni več mrež, zaporniku kupčujejo skozi okna

Policisti v pismu navajajo tudi, da je direktor zapora Valentinčič je ukazal odstraniti mreže na oknih in s tem je zaprtim osebam omogočen pristop do rešetk. "Prav tako pa na ta način z raznimi vezalkami, ki jih spletejo čez okna, prekupčujejo z gsm aparati ali z drogami. Direktor je bil opozorjen, vendar ga to ni zanimalo," pišejo.  

"Naj se še enkrat dotaknemo pobega. V isti celici so bili trije priporniki, vsi trije srbi, dva pobegla s tiralico in tretji, kateri ni pobegnil, poročen s sestro pobeglega Milosavljevića. Naj dodamo, da so v ZPKZ KP zaprte osebe nameščene po celicah po svojih željah. Tako imajo skupaj nameščene tiste, ki so skupaj v istem kaznivem dejanju; vsi Arabci so skupaj, vsi Albanci so skupaj po sobah in po hodnikih. Teh jezikov mi ne razumemo in ne vemo kaj načrtujejo. Razpored po sobah sestavita vodja oddelka in direktor. Tudi na to smo opozarjali, vendar dobili le odgovor »kaj češ, tako bo mir«. V našem zaporu nadrejeni tako kupujejo mir, namesto da bi ga vzpostavili. Si predstavljate, če bi v celici pobeglih bili po en Srb, en Albanec in en Arabec? Pobega ne bi bilo," menijo pravosodni policisti.

"Vse je neomejeno"

Kot navajajo, zaporniki v Kopru sami pravijo, da živijo v hotelu. "Naj razložimo, da je Koper edini zapor v Sloveniji, kateri zapornikom nudi kabelsko shemo (Discovery, Šport klub..). Po zakonu o izvrševanju kazenskih sankcij bi morali zaporniki plačevati RTV prispevek na nacionalne programe, vendar ga ne. Za nagrado dobijo še dodatnih 100 programov." V vsaki elici je tudi hladilnik, kjer naj bi pobegla zapotrnika tudi skrivala gsm. 

"Zaporniki cele noči igrajo razne igrice in gledajo TV, vse je neomejeno. Sledi jutro, ko zapornike budimo ob 6.00 uri, delimo zajtrk. Niso obvezni vstati in oditi na zajtrk. Ob 6.30 je pregled bivalnih prostorov in štetje. Zaporniki bi morali vstati, narediti posteljo in počistiti sobo. Tega večina ne počne, kar naprej spi na posteljah. Iz spanja se zaporniki prijavijo na aktivnosti v ležečem položaju," še življenje v zaporu v Kopru opisujejo pravosodni policisti.

Zapornika morajo vzeti s sabo na stranišče

"V ZPKZ KP se ogromno krat dogaja, da en sam pravosodni policist spremlja zaprto osebo na sodišče, bolnišnico v Koper, Celje, Ljubljano ... ne glede na to ali je zaprta oseba nevarna ali ne, si v takšni situaciji ne moremo privoščiti niti potrebe. Če odidemo na manjšo potrebo s seboj vzamemo zaprto osebo, katera med potrebo strmi v nas in mi v njo. Če pa se zgodi, da pride do velike potrebe, pa pravosodni policist tudi več ur trpi, ker enostavno nima zaprte osebe kje pustiti," o nenormalnih pogojih dela poročajo pravosodni policisti iz Kopra. 

 

Komentarjev 10
  • ode 17:27 10.januar 2019.

    Dobro bi bilo preveriti finančno stanje zaposlenih v zaporu glede na njihovo plačo - od najvišjega šefa do najnižjega paznika, pa se bo kaj hitro ugotovilo, kako sta pobegnila.

  • jgm 15:50 10.januar 2019.

    Magnolijevo jeklo? Le kje so to pobrali? Zelo odporna pa so MANGANOVA JEKLA. Teh pa res ni mogoče kar tako prežagati. Najbrž bi morale biti rešetke iz teh.

  • Avatar Leon
    Leon 14:49 10.januar 2019.

    Predlagam izmenjavo zapornikov s Turčijo in ostalimi državami bližnjega vzhoda kjer vlada šeriatsko pravo. Tudi za našo kasto .