Slovenija
274 ogledov

Nov veter v koprskem zaporu

URSIKS Janja Pahor Mohorič Jože Podržaj Dušan Valentinčič Saša Despot novinarska konferenca Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS), na kateri so predstavili ugotovitve interne komisije po pobegu pripornikov iz Zavoda za prestajanje kazni zapora Koper
V koprskem zaporu poteka primopredaja poslov.

Dosedanji direktor koprskega zavoda za prestajanje kazni Dušan Valentinčič danes predaja posle Janji Pahor Mohorič, ki bo od jutri dalje kot vršilka dolžnosti direktorice vodila koprski zapor. V koprskem zaporu danes primopredaja poslov med dosedanjim direktorjem in naslednico

Pahor Mohoričeva, ki bo koprski zavod vodila kot vršilka dolžnosti direktorice, je že prejšnji teden ob napovedani menjavi v vodstvu zapora poudarila, da se zaveda odgovornosti svojega novega položaja. Ocenila je, da Valentinčič "zapušča zavod v dobrem stanju, kljub pomanjkljivostim, ki so se ugotovile na področju varovanja". Obenem je Pahor Mohoričeva tedaj napovedala, da bodo skupaj prevetrili določene postopke, zlasti na področju varnosti, ter pregledali, kje so potrebni ukrepi oz. spremembe.

Pahor Mohoričeva je sicer predsedovala interni komisiji uprave za izvrševanje kazenskih sankcij, ki je preiskovala nedavni pobeg pripornikov iz koprskega zapora.

Janja Pahor Mohorič, Jože Podržaj in Dušan Valentinčič | Avtor: Saša Despot Novinarska konferenca Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) Saša Despot

zapor Beg iz zapora Slovenija Strokovnjak o novih zaposlitvah pravosodnih policistov: Katičeva se je brezglavo zaletela

Po pobegu dveh zapornikov direktor v pokoj

Valentinčič odhaja v pokoj po odmevnem pobegu dveh zapornikov konec decembra, pri čemer je interni nadzor pokazal številne pomanjkljivosti, od sistema videonadzora dalje. Subjektivno odgovornost je interni nadzor pripisal posameznim pravosodnim policistom, objektivno odgovornost pa dosedanjemu direktorju koprskega zapora.

Sicer pa zaposleni v koprskem zaporu opozarjajo na težke delovne pogoje in preskromno število zaposlenih. Da je koprski zavod kadrovsko podhranjen, je prejšnji teden priznala tudi ministrica za pravosodje Andreja Katič, ki je ob tem napovedala nadgradnjo oz. posodobitev nadzorno-snemalnega sistema, prevetritev in posodobitev varnostnih načrtov ter upoštevanje predlogov pravosodnih policistov. Kadrovsko stisko naj bi na ministrstvu poleg novih zaposlitev, za katera so sredstva že zagotovljena v proračunu ministrstva za leto 2019, v prihodnje reševali tudi z prezaposlitvijo vojakov, ki dopolnijo 45 let starosti.

zapor rešetke Po pobegu Slovenija "Zapor je luksuzni hotel in mi služabniki zaprtih"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.