Zaposlujejo socialno izključene

Foto: Žurnal24
Projekt Tovarna dela – vstop v svet dela mladim s čustvenimi in vedenjskimi motnjami zagotavlja delo, šolanje in primerno plačilo.
Oglej si celoten članek

Projekt socialnega podjetništva, ki ga v 80 odstotkih financira evropski socialni sklad, izvaja pa ga Centerkontura Ljubljana, skupaj s partnerjema Vzgojno-izobraževalnim zavodom Višnja Gora in Društvom DSP Center rešuje problem socialne izključenosti in zaposlovanja mladih v starosti od 17 do 25 let s čustvenimi in vedenjskimi motnjami, ki jim grozi dolgotrajna brezposelnost.

"Mlade želimo izvleči iz socialne izključenosti, izšolati in usposobiti v gostinstvu. Na razgovor smo jih povabili s pomočjo centra za socialno delo, zadevo pa smo pozneje razširili tudi na zavodu za zaposlovanje. Od nekaj sto kandidatov smo jih izbrali 20, ki jih bomo vključili v projekt. Pet jih bomo zaposlili mi, preostalim pa bomo zagotovili službo pri drugih delodajalcih," je povedal vodja projekta Stevan Stavrević, ki dodaja, da bodo mladim zagotovili dobre delovne pogoje in primerno plačilo. Jeseni bodo objavili nov razpis in dejavnost razširili.

"Najtežje jih je motivirati"

Stavrević opozarja, da so mladi s čustvenimi in vedenjskimi motnjami ena najbolj diskriminiranih skupin. Rezultat je izstop iz šole, oddaljevanje od družbe ter posledično socialna izključenost in dolgotrajna brezposelnost, kar pogosto vodi v različna kazniva dejanja, prekrške in poseganje po drogah. Kljub temu pa Stavrević pravi, da s takšnimi mladimi pri usposabljanju nimajo težav. "Najtežje jih je motivirati. Ker z nami dela Vzgojno-izobraževalni zavod Višnja Gora, pa je strokovna podpora zagotovljena," dodaja.

Ni časa za mlade
V ljubljanski regiji je kar četrtina vseh brezposelnih mlajših oseb, od tega se jih dve tretjini iz ranljive skupine nikoli ne zaposli. "Vzrok tiči v pomanjkanju delovnih mest, poleg tega pa večina mladih nima znanja in izkušenj, delodajalci pa nimajo časa, da bi jih usposabljali," razloži Stavrević, ki meni, da je treba s primerom dobre prakse pri nas promovirati potrebo po razvoju socialnega podjetništva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.