Slovenija
15 ogledov

Zaposlujejo socialno izključene

Žurnal24 main
Projekt Tovarna dela – vstop v svet dela mladim s čustvenimi in vedenjskimi motnjami zagotavlja delo, šolanje in primerno plačilo.

Projekt socialnega podjetništva, ki ga v 80 odstotkih financira evropski socialni sklad, izvaja pa ga Centerkontura Ljubljana, skupaj s partnerjema Vzgojno-izobraževalnim zavodom Višnja Gora in Društvom DSP Center rešuje problem socialne izključenosti in zaposlovanja mladih v starosti od 17 do 25 let s čustvenimi in vedenjskimi motnjami, ki jim grozi dolgotrajna brezposelnost.

"Mlade želimo izvleči iz socialne izključenosti, izšolati in usposobiti v gostinstvu. Na razgovor smo jih povabili s pomočjo centra za socialno delo, zadevo pa smo pozneje razširili tudi na zavodu za zaposlovanje. Od nekaj sto kandidatov smo jih izbrali 20, ki jih bomo vključili v projekt. Pet jih bomo zaposlili mi, preostalim pa bomo zagotovili službo pri drugih delodajalcih," je povedal vodja projekta Stevan Stavrević, ki dodaja, da bodo mladim zagotovili dobre delovne pogoje in primerno plačilo. Jeseni bodo objavili nov razpis in dejavnost razširili.

"Najtežje jih je motivirati"

Stavrević opozarja, da so mladi s čustvenimi in vedenjskimi motnjami ena najbolj diskriminiranih skupin. Rezultat je izstop iz šole, oddaljevanje od družbe ter posledično socialna izključenost in dolgotrajna brezposelnost, kar pogosto vodi v različna kazniva dejanja, prekrške in poseganje po drogah. Kljub temu pa Stavrević pravi, da s takšnimi mladimi pri usposabljanju nimajo težav. "Najtežje jih je motivirati. Ker z nami dela Vzgojno-izobraževalni zavod Višnja Gora, pa je strokovna podpora zagotovljena," dodaja.

Ni časa za mlade
V ljubljanski regiji je kar četrtina vseh brezposelnih mlajših oseb, od tega se jih dve tretjini iz ranljive skupine nikoli ne zaposli. "Vzrok tiči v pomanjkanju delovnih mest, poleg tega pa večina mladih nima znanja in izkušenj, delodajalci pa nimajo časa, da bi jih usposabljali," razloži Stavrević, ki meni, da je treba s primerom dobre prakse pri nas promovirati potrebo po razvoju socialnega podjetništva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.