Zaradi kadilcev za 1,76 milijona evrov glob

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Šest let od uvedbe prepovedi kajenja v zaprtih javnih prostorih. Inšpektorji v tem obdobju izrekli 2.850 glob.
Oglej si celoten članek

V ponedeljek bo minilo šest let od uveljavitve kadilske zakonodaje, ki prepoveduje kajenje v zaprtih javnih prostorih.

Zdravstvena inšpekcija je od takrat do konca junija opravila okoli 52.000 pregledov, izrekli so nekaj manj kot 3.400 ukrepov. V tem obdobju so izrekli okoli 2.850 glob v približnem znesku 1,76 milijona evrov.

Največ je bilo kršitev določila, da se v kadilnicah ne sme jesti in piti. "Številčno največ kršitev se ugotavlja v gostinstvu, in sicer zaradi kajenja v prostorih, ki ustrezajo definiciji zaprtega javnega prostora, med njimi so različne terase, atriji in zimski vrtovi," so zapisali na inšpektoratu.

Nedorečen zakon

Največ kršitev so zaznali v zimskem času, ko gostinci za ograditev vrtov uporabljajo različne prepustne materiale, kot na primer blago, različne začasne konstrukcije z žaluzijami, roloji ipd. "Pri obravnavi teh prostorov se inšpektorji srečujejo s težavnim ugotovitvenim postopkom. Ker zakon pri definiciji zaprtega prostora ni dovolj natančen, morajo inšpektorji izvajati presoje o deležu zaprtega prostora za vsak primer posebej, pri tem se srečujejo s pogostimi zahtevami za sodno varstvo, v okviru le-tega pa z zelo različnimi pristopi sodnikov pri obravnavi primerov kršitev v zaprtih prostori," ugotavljajo inšpektorji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.