Slovenija
7 ogledov

Zaradi kadilcev za 1,76 milijona evrov glob

kajenje Shutterstock
Šest let od uvedbe prepovedi kajenja v zaprtih javnih prostorih. Inšpektorji v tem obdobju izrekli 2.850 glob.

V ponedeljek bo minilo šest let od uveljavitve kadilske zakonodaje, ki prepoveduje kajenje v zaprtih javnih prostorih.

Zdravstvena inšpekcija je od takrat do konca junija opravila okoli 52.000 pregledov, izrekli so nekaj manj kot 3.400 ukrepov. V tem obdobju so izrekli okoli 2.850 glob v približnem znesku 1,76 milijona evrov.

Največ je bilo kršitev določila, da se v kadilnicah ne sme jesti in piti. "Številčno največ kršitev se ugotavlja v gostinstvu, in sicer zaradi kajenja v prostorih, ki ustrezajo definiciji zaprtega javnega prostora, med njimi so različne terase, atriji in zimski vrtovi," so zapisali na inšpektoratu.

Nedorečen zakon

Največ kršitev so zaznali v zimskem času, ko gostinci za ograditev vrtov uporabljajo različne prepustne materiale, kot na primer blago, različne začasne konstrukcije z žaluzijami, roloji ipd. "Pri obravnavi teh prostorov se inšpektorji srečujejo s težavnim ugotovitvenim postopkom. Ker zakon pri definiciji zaprtega prostora ni dovolj natančen, morajo inšpektorji izvajati presoje o deležu zaprtega prostora za vsak primer posebej, pri tem se srečujejo s pogostimi zahtevami za sodno varstvo, v okviru le-tega pa z zelo različnimi pristopi sodnikov pri obravnavi primerov kršitev v zaprtih prostori," ugotavljajo inšpektorji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.