Zaradi radona jih bodo premestili

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Koncentracije strupenega plina previsoke.
Oglej si celoten članek


Meritve koncentracije strupenega plina radona v prostorih osnovne šole v Črnem vrhu nad Idrijo so pokazale, da močno presega dovoljeno zgornjo mejo. Na občini Idrija so zato sklenili, da bodo črnovrške šolarje do sanacije premestili na druge šole v občini, ravnateljica Irena Kenk pa bo naročila nove uradne meritve radona v celotni stavbi.

Doslej so po besedah Kenkove izvedli zgolj neuradne meritve, ki so pokazale 11-krat preseženo dovoljeno koncentracijo radona v pritličnih prostorih osnovne šole. Meritve so izvedli v času jesenskih počitnic, ko prostori niso bili zračeni.

"Če bodo koncentracije radona v nadstropju manjše od tistih v pritličju, se bomo do dokončne sanacije objekta preselili v zgornje nadstropje. Tudi če bomo pouk organizirali v dveh izmenah, bo to še vedno boljše kot selitev na druge lokacije," je pojasnila Kenkova.

Seveda pa bodo tudi v tem času poskrbeli, da bo radona v stavbi čim manj in jo bodo zato redno in pogosto zračili. Prav tako bodo že v decembru poskrbeli za sanacijo prostorov v otroškem vrtcu, ki so do izgradnje nove stavbe v delu osnovne šole, in sicer tako, da bodo s posebno smolo zatesnili vse robove stavbe: "Za en teden bomo otroke preselili drugam in v tem času opravili sanacijo."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:47 22. November 2013.

    Piše se Črni Vrh.<br /><br />Bi bilo pa zanimivo izvedeti, kdaj je to sevanje nastalo. Šola je bila zgrajena leta …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.