Slovenija
30 ogledov

Zaradi radona jih bodo premestili

učenci šola šolniki Anže Petkovšek
Koncentracije strupenega plina previsoke.


Meritve koncentracije strupenega plina radona v prostorih osnovne šole v Črnem vrhu nad Idrijo so pokazale, da močno presega dovoljeno zgornjo mejo. Na občini Idrija so zato sklenili, da bodo črnovrške šolarje do sanacije premestili na druge šole v občini, ravnateljica Irena Kenk pa bo naročila nove uradne meritve radona v celotni stavbi.

Doslej so po besedah Kenkove izvedli zgolj neuradne meritve, ki so pokazale 11-krat preseženo dovoljeno koncentracijo radona v pritličnih prostorih osnovne šole. Meritve so izvedli v času jesenskih počitnic, ko prostori niso bili zračeni.

"Če bodo koncentracije radona v nadstropju manjše od tistih v pritličju, se bomo do dokončne sanacije objekta preselili v zgornje nadstropje. Tudi če bomo pouk organizirali v dveh izmenah, bo to še vedno boljše kot selitev na druge lokacije," je pojasnila Kenkova.

Seveda pa bodo tudi v tem času poskrbeli, da bo radona v stavbi čim manj in jo bodo zato redno in pogosto zračili. Prav tako bodo že v decembru poskrbeli za sanacijo prostorov v otroškem vrtcu, ki so do izgradnje nove stavbe v delu osnovne šole, in sicer tako, da bodo s posebno smolo zatesnili vse robove stavbe: "Za en teden bomo otroke preselili drugam in v tem času opravili sanacijo."

Komentarjev 1
  • glejnoglej 11:47 22.november 2013.

    Piše se Črni Vrh.Bi bilo pa zanimivo izvedeti, kdaj je to sevanje nastalo. Šola je bila zgrajena leta 1971. Torej je kar nekaj generacij tam končalo OŠ. Pa kar nekaj učiteljev je tam zaslužilo penzijo. Ali so morda ...prikaži veča pogledali po kartotekah otrok, za kaj vse zbolevajo? Novinarji, to je delo za vas.Šolo je gradil Zidgrad iz Idrije. V katerih stavbah zgrajenih v tistem času v občini Idrija je tudi sevanje? Pred leti je bil problematičen vrtec za gradom.Čudna je ta zgodba, res? Človek se res vpraša, kako da je zdaj nastal ta problem? Ali želi kdo ukiniti šolo v Črnem Vrhu ali pa je to le dobra promocija za obnovo?