Zaradi tega referenduma iskrice v vladni koaliciji

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
"Vsaka vlada doslej si je lahko z ozirom na zastavljene politike in cilje ter upoštevajoč aktualne razmere v družbi sama postavila organizacijo ministrstev," pravijo v vladi Roberta Goloba. SDS jim je z referendumom preprečil oblikovanje vlade po njihovih načrtih.
Oglej si celoten članek

Eno od treh referendumskih vprašanj glede katerega se bomo opredeljevali v nedeljo 27. novembra, se nanaša na zakon o vladi, ki ureja sestavo vlade, oziroma število ministrstev. Glede referenduma o RTV pišemo tukaj.

Premier Robert Golob je načrtoval reorganizacijo vlade ter nova ministrstva za solidarno prihodnost, za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter za naravne vire in prostor.

Ozadje. Vlada Roberta Goloba je s spremembo zakona o vladi nameravala oblikovati vlado z dvema ministrstvoma več kot v vladi Janeza Janše. Vlado bi tako sestavljalo tudi ministrstvo za solidarno prihodnost, ki bi ga prevzel Luka Mesec. Iz pristojnosti ministrstva za zdravje bi na to ministrstvo prešlo področje dolgotrajne oskrbe ter področje stanovanjske politike.

Referendumsko vprašanje se glasi: Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah zakona o Vladi Republike Slovenije, ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 22. junija 2022?

Nova ministrstva in reorganizacija področij dela

Drugo novo ministrstvo bi bilo ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ki bi ga prevzel Igor Papič. Iz ministrstva za gospodarstvo bi na to ministrstvo prenesli tudi področje tehnologij. 

Novo bi bilo tudi ministrstvo za naravne vire in prostor, ki bi ga prevzel Uroš Brežan. Golobova vlada je načrtovala tudi reorganizacijo vlade, tako bi v pristojnost ministrstva za naravne vire in prostor prišlo področje javnega potniškega prometa, trajnostne mobilnosti, prometne politike, energetike, učinkovite rabe in obnovljivih virov energije pa v pristojnost ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Področje varovanja okolja, celovite presoje vplivov na okolje, upravnih postopkov na področju okolja, sistemskega urejanja javnih služb varstva okolja, ravnanja z gensko spremenjenimi organizmi, podnebnih sprememb, ravnanja z odpadki in učinkovite rabe virov bi pa bi z ministrstva za okolje in prostor prešlo pod ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.

SDS: Večji stroški v breme davkoplačevalcev

Opozicijska SDS je nato začela zbirati podpise za zakonodajni referendum in tako ustavila oblikovanje vlade, kot si jo je zamislil premier Robert Golob. V SDS menijo, da se z novelo zakona nepremišljeno povečuje število ministrstev, kar prinaša višje stroške in breme za davkoplačevalce. 

"Vsaka vlada doslej si je lahko z ozirom na zastavljene politike in cilje ter upoštevajoč aktualne razmere v družbi sama postavila organizacijo ministrstev," opozarjajo na vladi. Sedanja struktura vlade po njihovem mnenju zaradi spremenjenih družbenih razmer in potreb gospodarstva, okolja, izobraževanja in drugih družbenih dejavnikov zahteva drugačno prilagoditev in odzivnost ministrstev. Izvajanje nalog nove vlade bi bilo uspešnejše, če se njena sestava v skladu s koalicijskim dogovorom spremeni.

Ministrstva za glavne prioritete v vladi

Vlada bi sicer imela tri ministrstva več kot doslej, a šlo naj bi za ministrstva, ki bodo podpirala glavne prioritete vlade in so usmerjena v prihodnost, reorganizacija ministrstev pa da bo zagotavljala večjo učinkovitost in lažje izvajanje zastavljenih politik in programov vlade oziroma vladne koalicije. Ministrstva bi bila bolj vitka ter zato bolj operativna in odzivna.

Za referendum o noveli zakona o vladi referendumsko kampanjo izvaja 10 organizatorjev. Poleg šestih političnih strank, Gibanje Svoboda, Levica in SD na eni strani ter SDS, Slovenska ljudska stranka (SLS), Lista Franca Kanglerja - Nova ljudska stranka Slovenije (NLS) še Primčevo Združenje Gibanje za otroke in družine, Zavod za kulturo raznolikosti Open, Kovačičevo Društvo Davkoplačevalci se ne damo (DPSND) in Zbor za republiko - Inštitut za analize in dialog.

Golob: Ne gre za tri nova ministrstva

Pobudniki referenduma so proti spremembam, ker menijo, da tako povečano število ministrstev in po njihovem mnenju umetno deljeni resorji ne bodo pripomogli k učinkovitemu, operativnemu in odgovornemu delu vlade, ki bo potrebno v prihodnjem obdobju ter da povečano število ministrstev ne prinaša učinkovitosti, temveč le večjo možnost nastanka nesoglasij. 

Na vladi odgovarjajo, da reorganizacija nima finančnih posledic za proračun, nova ministrstva bodo delala znotraj že obstoječih finančnih okvirjev. Dodatnega zaposlovanja kadrov ni v načrtu, saj bodo zaposleni v nova ministrstva prerazporejeni iz trenutno obstoječih ministrstev. "Mogoče se je ustvaril po nepotrebnem vtis, da gre samo za tri nova ministrstva. Ta zakon je bistveno več, reorganizira celo vrsto sektorjev in jih združuje," poudarja Golob. 

Iskrice v koaliciji

Vlada Roberta Goloba je tako morala ostati v okvirjih, kot so bili zastavljeni prej. Koordinator Levice Luka Mesec je prevzel ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Njegova nedavna izjava, da sta s premierjem že sklenila dogovor, da ministrstva za solidarno prihodnost ločenega ne bo, ampak bo z njim razširjeno ministrstvo za delo, meče nenavadno luč na referendum o vladi, oziroma dogajanje v koaliciji. Premier Robert Golob je namreč izjavo Mesca zanikal in poudaril, da bodo načrtovane spremembe po referendumu, seveda, če bo novelo zakona večina volivcev podprla, uveljavljene.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 11:12 10. November 2022.

    Jst bi uvedel kar 90 ministerstev, da bo volk sit in koza cela... Še to kar imamo je bogo, ne …

  • 09:11 10. November 2022.

    Se strinjam. Že sedaj se ministrstva med sabo ne razumejo, tudi zaradi butastih zakonov in okorelih uradnikov, ki Slovenčeke 'zajebavajo' …

  • 08:55 10. November 2022.

    ne biti tako črnogledi. a ni bolje da nek nesposobnež v neki pisarni mirno spi in ne dela nič, kot …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.