Zaradi virusa omejili obiske

Foto: Žurnal24 V času povečanega števila respiratornih okužb zdravniki še posebej odsvetujejo k
Glede na izredno povečanje števila okužb dihal je UKC Maribor omejil obiske pri otrocih na kliniki za pediatrijo samo na enega od staršev. "Takšnega števila obolelih ne pomnimo," dodaja pediatrinja.
Oglej si celoten članek

Od začetka novembra na otroških oddelkih bolnišnic po Sloveniji zdravijo številne otroke z bronhiolitisom. "Gre za okužbo dihal, zaradi katere vsako zimo v bolnišnici zdravimo veliko otrok, zlasti tistih, ki so mlajši od enega leta ali imajo kronično bolezen pljuč oziroma srca," pojasni specialistka pediatrije Tatjana Mrvič.

Poudarimo, da je virus nevaren tako za majhne otroke kot tudi za starostnike. "Prvi znaki bolezni so prehlad, vročina, zamašen nos, po nekaj dneh, ko so prizadeta še pljuča, se pojavi kašelj, težko dihanje, hropenje, otrok pa je povsem brez apetita, niti ni žejen," dodaja Mrvičeva. 

Respiratorni sincicijski virus (RSV), ki povroča bronhitis, je poznan že 60 let. Tega, kar se dogaja letos, v zadnjih 10 letih nismo zasledili.
Tatjana Mrvič

Strokovnjakinja izpostavi, da se je letošnja sezona teh okužb začela zelo zgodaj, tako da zlasti v naslednjih dveh mesecih pričakujejo veliko obolelih. "Ker gre za virusno okužbo, na razpolago ni specifičnih zdravil. Otroci dobijo le simptomatsko terapijo, veliko jih potrebuje dodatek kisika, najbolj bolni pa se zdravijo v enoti za intenzivno terapijo," dodaja.


Starši dojenčkov, ki imajo doma sorojence, ki obiskujejo vrtec, se morajo zavedati, da starejši sorojenci prinesejo RSV iz vrtca. Prav tako lahko okužbo najmlajši dobijo v nakupovalnih središčih, na množičnih prireditvah ali od bolnih obiskovalcev. "Prav zato želimo starše opozoriti, da je, če imajo dojenčka, mlajšega od treh mesecev, smiselno imeti tudi starejšega sorojenca v domači oskrbi in se z otroki izogibati zaprtim prostorom, kjer se zadržuje veliko ljudi. Poostriti je treba tudi higieno – redno umivanje rok, uporaba robčkov za enkratno uporabo," je ob koncu pogovora povedala zdravnica.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.