Slovenija
31 ogledov

Zaradi virusa omejili obiske

V času povečanega števila respiratornih okužb zdravniki še posebej odsvetujejo k Žurnal24 main
Glede na izredno povečanje števila okužb dihal je UKC Maribor omejil obiske pri otrocih na kliniki za pediatrijo samo na enega od staršev. "Takšnega števila obolelih ne pomnimo," dodaja pediatrinja.

Od začetka novembra na otroških oddelkih bolnišnic po Sloveniji zdravijo številne otroke z bronhiolitisom. "Gre za okužbo dihal, zaradi katere vsako zimo v bolnišnici zdravimo veliko otrok, zlasti tistih, ki so mlajši od enega leta ali imajo kronično bolezen pljuč oziroma srca," pojasni specialistka pediatrije Tatjana Mrvič.

Poudarimo, da je virus nevaren tako za majhne otroke kot tudi za starostnike. "Prvi znaki bolezni so prehlad, vročina, zamašen nos, po nekaj dneh, ko so prizadeta še pljuča, se pojavi kašelj, težko dihanje, hropenje, otrok pa je povsem brez apetita, niti ni žejen," dodaja Mrvičeva. 

Respiratorni sincicijski virus (RSV), ki povroča bronhitis, je poznan že 60 let. Tega, kar se dogaja letos, v zadnjih 10 letih nismo zasledili.
Tatjana Mrvič

Strokovnjakinja izpostavi, da se je letošnja sezona teh okužb začela zelo zgodaj, tako da zlasti v naslednjih dveh mesecih pričakujejo veliko obolelih. "Ker gre za virusno okužbo, na razpolago ni specifičnih zdravil. Otroci dobijo le simptomatsko terapijo, veliko jih potrebuje dodatek kisika, najbolj bolni pa se zdravijo v enoti za intenzivno terapijo," dodaja.


Starši dojenčkov, ki imajo doma sorojence, ki obiskujejo vrtec, se morajo zavedati, da starejši sorojenci prinesejo RSV iz vrtca. Prav tako lahko okužbo najmlajši dobijo v nakupovalnih središčih, na množičnih prireditvah ali od bolnih obiskovalcev. "Prav zato želimo starše opozoriti, da je, če imajo dojenčka, mlajšega od treh mesecev, smiselno imeti tudi starejšega sorojenca v domači oskrbi in se z otroki izogibati zaprtim prostorom, kjer se zadržuje veliko ljudi. Poostriti je treba tudi higieno – redno umivanje rok, uporaba robčkov za enkratno uporabo," je ob koncu pogovora povedala zdravnica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.