Zaskrbljujoča napoved: Zaposlovanje bo skromno!

Foto: Anže Petkovšek slovenija 11.06.13, brezposelni, iskalci zaposlitve, zavod za zaposlovanje Slove
Napoved zaposlovanja je najšibkejša v zadnjih treh letih.
Oglej si celoten članek

ManpowerGroup raziskava napovedi zaposlovanja razkriva skromne zaposlitvene namere slovenskih delodajalcev za prvo četrtletje 2020. Neto napoved zaposlovanja znaša sedem odstotkov, kar je najšibkejša napoved v zadnjih treh letih. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem so zaposlitvene možnosti upadle za osem odstotnih točk, v primerjavi z enakim obdobjem lani pa za 13 odstotnih točk.

"Napovedi nakazujejo na upočasnitev gospodarske rasti v Sloveniji, ta pa naj bi ostala na podobni ravni tudi v letu 2020. Delodajalci zato temu primerno prilagajajo svoje kadrovske politike, ne smemo pa zanemariti dejstva, da napoved zaposlovanja ostaja pozitivna," poudarja Nuno Gameiro, poslovni direktor za jugovzhodno Evropo v družbi ManpowerGroup. "Rezultati ManpowerGroup raziskave napovedi zaposlovanja razkrivajo, da se Slovenija še vedno uvršča med deset najboljših držav v regiji EMEA (Evropa, Bližnji vzhod in Afrika)."

Slovenija Rast zaposlenosti se bo še povečala

Panožni podatki razkrivajo, da delodajalci v vseh desetih v raziskavo zajetih gospodarskih panogah v Sloveniji v prihajajočem četrtletju pričakujejo rast zaposlovanja. "O najmočnejših zaposlitvenih namerah poročajo delodajalci v gradbeni panogi – neto napoved zaposlovanja znaša odstotkov," ugotavljajo pri ManpowerGroup. "Zanesljive so tudi napovedi zaposlovanja delodajalcev v panogi oskrbe z elektriko, vodo in plinom, saj poročajo o neto napovedi zaposlovanja, ki znaša enajst odstotkov, delodajalci v panogi gostinstva in hotelirstva pa poročajo o neto napovedi zaposlovanja deset odstotkov."

Zaposlitvene možnosti so v primerjavi s prejšnjim četrtletjem upadle v vseh desetih gospodarskih panogah. "Najbolj opazen je upad napovedi zaposlovanja v proizvodni panogi, in sicer za 17 odstotnih točk, ter v panogi rudarstva in kamnin za 15 odstotnih točk," še ugotavljajo v raziskavi. 

Foto: Profimedias delavec

Primerjava z enakim obdobjem lani kaže na upad zaposlitvenih možnosti v osmih od desetih v raziskavo vključenih gospodarskih panogah v državi. V panogah proizvodnje ter finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin je upad napovedi zaposlovanja precejšen. "Beležimo kar za 21 oz. 20 odstotnih točk slabše zaposlitvene namere kot v enakem obdobju lani," še ugotavljajo v raziskavi. "Močno so upadle tudi napovedi zaposlovanja v panogi trgovine na debelo in drobno, in sicer za 18 odstotnih točk."

Slovenija Pomembna prelomnica zavoda za zaposlovanje

Delodajalci v vseh štirih v raziskavo zajetih regijah v državi pričakujejo, da bodo v obdobju prihodnjih treh mesecev zaposlovali. "Najmočnejši zaposlitveni utrip, in sicer 13 odstotkov, pričakujejo delodajalci v severovzhodni regiji," ugotavljajo pri ManpouerGroup. "Nekaj priložnosti za zaposlitev bodo iskalci zaposlitve deležni tudi v jugozahodni regiji, kjer delodajalci poročajo o neto napovedi zaposlovanja, ki znaša osem odstotkov, podobno pa velja tudi za osrednjo regijo. Delodajalci tu poročajo o napovedi zaposlovanja, ki znaša šest odstotkov. Neto napoved zaposlovanja delodajalcev v jugovzhodni regiji znaša štiri odstotke." V primerjavi z zadnjim četrtletjem 2019 je napoved zaposlovanja v vseh v raziskavo zajetih regijah upadla.

Delodajalci v vseh štirih skupinah podjetij so za obdobje od januarja do marca 2020 napovedali, da bodo zaposlovali. "Najmočnejše zaposlitvene namere imajo delodajalci v skupini velikih podjetij, tokrat poročajo o 14 odstotni neto napovedi zaposlovanja," še ugotavljajo pri ManpowerGroup. "Prav tako bo zaposlitveni utrip zanesljiv v skupini srednjih podjetij, delodajalci poročajo o napovedi zaposlovanja, ki znaša 11 odstotkov. V skupini malih podjetij tokrat neto napoved zaposlovanja znaša pet odstotkov, v skupini mikro podjetij pa delodajalci poročajo o neto napovedi zaposlovanja, ki znaša štiri odstotke."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 14:39 10. December 2019.

    Seveda ni potrebe po delavcih saj migrantski inžinirji levice poberejo vsa dela!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.